Из Шведске се вратили у БиХ: Живе изван цивилизације у кући од дрвета

Поделите:

Тренд напуштања села и одлазака у град траје већ више деценија, а у посљедње вријеме је примјетан одлазак и у иностранство, па случај двоје младих људи о којима говори овај текст тим још више звучи невјероватан.

Јасмина Богућанин Сарван је рођена Београђанка, а Џанин Сарван Сарајлија, који су дио заједничког живота провели у богатој Шведској, али су ипак свој „мир и слободу“ пронашли надомак Дервенте, у Куљеновцима.

У жељи да постану самоодрживи, да живе независни од система, те да сами производе храну и одгајају своју ђецу онако како мисле да их треба одгајати, Џанин и Јасмина су мјесецима претраживали огласе и обилазили државу, од крајњег југа, до крајњег сјевера. Након дуге потраге и бројних мјеста која су обишли, преко интернета су нашли комад природе који им се допао до те мјере да су га убрзо купили, а од априла ту и живе.

– Свако од нас има пут који му је предодређен и до ког ће доћи када тада, неки од нас прате знакове, а неки тврдоглаво тјерају по свом. Тако смо ми дошли до Дервенте…у потрази која је трајала дуже од годину дана, пронашли смо имање које нам се допало још на сликама, па још више након читања текста, јер смо схватили да је продавац особа која воли и осјећа природу као и ми. Долазак нас је скроз оставило без текста јер је то било то. Овђе имамо мир и слободу. Мир можете наћи свуда на планети јер у суштини сви носимо мир у себи, он није толико условљен околином, али оно сто имамо ми на Балкану, а највише у Босни, то је та слобода коју запад не посједује, живот на западу је живот у систему. Колико год човјек тамо боравио у природи он не можее бити ван система, а код нас то може, каже Јасмина.

Живот у природи није једино чему ови млади људи теже, јер је њихова намјера много комплекснија од тога. Могло би се рећи да они желе да живе са природом. Неизоставан дио таквог подухвата је и исхрана, а желе да сами производе хран и да је користе углавном на биљној бази и термички необрађену. Све је започело са рођењем и одрастањем њихове ћеркице, пише Derventacafe.com.

– До промјене начина исхране је дошло када је моје дијете, тада беба од 6 мјесеци, требала да почне са чврстом храном. Када је напунила 6 мјесеци, одлучила сам да испробам прво све на себи. Резултати су били невјероватни, изгубила сам скоро 20 килограма за непуна 2 мјесеца, промијенила сам расположење и карактер, постала сам сретна особа. Нисам више забринута, нервозна, расположена за свађу, у страху, стресу, већ сам насмијано биће које је сретно сваки дан када отвори очи и гледа у дрвеће. Почела сам да га грлим, да ходам боса по трави, да све више и више имам потребу да будем у природи, далеко од градског бетона. Променом исхране, престанком једења убијених животиња и уносењем њиховог стреса, вјештачких хормона и лијекова, постала сам смирена, чиста и позитивна особа. Временом су страхови нестали, шаблони који су постојали, по којима смо скоро сви ми одгојени су се временом одпрограмирали и постала сам слободна, сликовито описује Јасмина.

Многи све више воде рачуна о тјелесном здрављу, за које је, поред рекреације, кључна управо исхрана. Оне који се нису спремни тако лако одрећи тог вида задовољства, Јасмина савјетује да се не мора одмах пријећи на сирову храну биљног поријекла, нити је то увијек могуће, али да се јако једноставно могу направити први кораци који ће много допринијети здрављу.

– За почетак, избаците све производе бијеле боје, попут брашна, соли, шећера, све животињске и индустријске производе, о чему говори и моја књига “Како здраво смршати – јеловник за 30 дана”. Зависност од кухане прерађене хране је исто што и зависност од алкохолизма или дроге, јер у тој храни коју ви купите у радњи постоје састојци који су ту стављени како би ви кад поједете једно, појели још сто и једно… Постоји више састојака који изазивају ту зависност, а уједно и болести, а то су шећер, сојин лецитин и разни додаци означени са словом Е (неки број). Сада отиђите до вашег фрижидера и прегледајте све намирнице, и ставите на једну гомилу све што садржи било шта од ових састојака, а на другу оно што нема ништа од та три. Месо, уколико га нисте ви лично товили прије клања, онда је сигурно на гомили пуној хемикалија, појашнајава прве кораке ка здравијој исхрани.

Своје искуство представила је и у неколико књига, а шира публика могла се о њеном раду боље упознати путем интернет странице њњњ.сколанекувања.цом, популарних и посјећених YоуТубе канала и Фацебоок странице „Школа некувања“, на којима се налазе неки од рецепата за здраву исхрану.

Међутим, није једино исхрана оно што је овај брачни пар промијенио у својој тежњи за складом са природом. Осмислили су „Пространство љубави“, у којем живе у кућици направљеној од дрвета, планирају да искључе струју, воду, телефон… промјена исхране промијенила им је свијест.

– Нажалост, имамо градску струју за почетак док не осмислимо коју ћемо комбинацију имати да будемо скроз самоодрживи, желимо комбинације соиларног система, вјетрењаче и да на неки начин искористимо воду. Најврједнија ствар на свијету коју имамо је управо вода за пиће, али не она градска, пуна хлора и флуора… Не користимо никакве хемикалије, компостирамо сву храну и остатке, рециклирамо папир, пластику не користимо и оно што имамо кориситмо изнова и изнова. Тако да скоро да и не производимо отпад… То је наш мото, оставити што мањи отисак на планети за свог живота. Жеља нам је да својим примјером људима ширимо свест, да будемо позитивна промјена која ће се деситити, да омогоћимо људима који у себи имају сјеме оваквог живота, али нажалост и даље страхују од егзистенцијалних ствари, да виде у пракси да је могуће направити овај корак и “остати жив”, чак живљи него икада. Желимо да нам људи истомисљеници долазе у госте, и да одлазе као што се већ и дешава, са питањем “је л’ има неки комад земље овде на продају?”. Желимо да вратимо живот на село, да млади брачни парови попут нас се одлуче на овај корак и да нам буду комшије, да живимо сви заједно у складу са природом, да оснујемо школу у природи, да људи поново живе заједно као што су некада, а не отуђени једни од других, да земљом поново завлада мир и љубав према свим живим бижима на планети… На срећу, први корак ка томе је веома једноставан и налази се у нашим тањирима, открива Јасмина.

fokus.ba

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here