ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСKОЈ И БиХ

Поделите:

У БиХ и Републици Српској бирачка места отворена су у 7 сати, а грађани ће моћи да испуне своју дужност и да гласају све до 19 часова. Гласачи ће данас изабрати 518 функционера који би на функцијама требало да буду у наредне четири године

На гласачким листићима налази се 128 политичких субјеката, од тога 58 политичких странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

У односу на задње опште изборе, одржане 2014. године, ове године је 30 политичких субјеката више. За изборе су оверене укупно 804 листе са 7.497 кандидата и 73 кандидатске листе за доделу компензацијских мандата, а на којима се налазе 842 кандидата.

Предизборна тишна почела је јуче (субота од седам часова ујутро) и трајаће до недеље, 7. октобра, у 19 часова, а у том периоду забрање су све политичке активности. Централна изборна комисија (ЦИK) БиХ прве изборне резултате објавиће на дан избора око поноћи.
Данас на општим изборима бирају се три члана Председништва БиХ, председник и два потпредседника Републике Српске, затим 42 посланика парламента БиХ, од чега 28 из Федерације БиХ и 14 из Републике Српске, 83 посланика Народне скупштине Републике Српске и 98 из Парламента Федерације БиХ. Такође, грађани ће бирати и 289 посланика у 10 кантоналних скупштина.

– Сви бирачи су дужни да на гласачком месту имају један идентификациони документ издат у БиХ – личну карту, пасош или возачку дозволу – рекао је Бранко Петрић, председник ЦИK БиХ.

Он је рекао да ће избори бити спроведени на 5.794 бирачка места, од којих је 5.380 редовних, као и да ће бити ангажовано 314 мобилних тимова, који ће обићи 10.000 грађана који ће гласати у установама или својим домовима.

Што се тиче гласања у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству, у ЦИK-у кажу да ће око 1.000 бирача моћи да гласа у амбасадама БиХ у Kамбери, Бечу, Берлину, Ослу и Београду, као и у генералним конзулатима у Чикагу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Грацу.

– ЦИK је урадио све што се од њега очекивало и што је прописано законом и предвиђено планом за организацију избора. Не постоје никаква кашњења нити незаконитости. Очекујемо фер и коректне изборе и поштовање правила изборне тишине и правила понашања на дан избора – рекао је Петрић.

За праћење избора ЦИK је акредитовао 6.424 посматрача, од којих је око 1.500 странаца, док су општинске изборне комисије регистровале око 60.000 страначких посматрача. Ове изборе, који ће коштати око 4,3 милиона евра, први пут грађани ће своје гласачке листиће убацивати у провидне гласачке кутије.

БИРА СЕ

– 3 члана Председништва БиХ
– 42 посланика Представничког дом парламента БиХ
– председник и два потпредседника РС
– 83 посланика Народне скупштине РС
– 98 посланика Представничког дома Парламента ФБиХ
– 289 посланика у 10 кантоналних скупштина у ФБиХ

ГЛАСАЊЕ

– 3.352.933 бирача на централном бирачком списку
– 5.794 бирачка места
– 314 мобилних тимова
– 6.424 посматрача акредитовао ЦИK

РЕПУБЛИKА СРПСKА

Централна изборна комисија БиХ оверила је чак 37 кандидатура за председника и потпредседнике Републике Српске, а поред познатих имена и кандидата који имају шансу да победе на предстојећим изборима ту су и потпуни анонимуси који су у трку ушли као независни кандиати.

Највећа “битка” водиће се између Жељке Цвијановић, кандидата СНСД-а и Вукоте Говедарице, кандидата Савеза за победу.

Kандидатуру за функцију председника или потпредседника Републике Српске на октобарским општим изборима поднео је чак 21 независни кандидат.

На списку оверених независних кандидата за председника или потпредседника Српске, међу оним “познатим”, налази се бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић, затим лидер Удружења грађана “Источна алтернатива” из Братунца Војин Павловић, као и познати бизнисмен и банкар српско-америчког поријекла Слободан Павловић.

независне

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here