IZBORI U REPUBLICI SRPSKOJ I BiH

Podelite:

U BiH i Republici Srpskoj biračka mesta otvorena su u 7 sati, a građani će moći da ispune svoju dužnost i da glasaju sve do 19 časova. Glasači će danas izabrati 518 funkcionera koji bi na funkcijama trebalo da budu u naredne četiri godine

Na glasačkim listićima nalazi se 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

U odnosu na zadnje opšte izbore, održane 2014. godine, ove godine je 30 političkih subjekata više. Za izbore su overene ukupno 804 liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodelu kompenzacijskih mandata, a na kojima se nalaze 842 kandidata.

Predizborna tišna počela je juče (subota od sedam časova ujutro) i trajaće do nedelje, 7. oktobra, u 19 časova, a u tom periodu zabranje su sve političke aktivnosti. Centralna izborna komisija (CIK) BiH prve izborne rezultate objaviće na dan izbora oko ponoći.
Danas na opštim izborima biraju se tri člana Predsedništva BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, zatim 42 poslanika parlamenta BiH, od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i 98 iz Parlamenta Federacije BiH. Takođe, građani će birati i 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština.

– Svi birači su dužni da na glasačkom mestu imaju jedan identifikacioni dokument izdat u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu – rekao je Branko Petrić, predsednik CIK BiH.

On je rekao da će izbori biti sprovedeni na 5.794 biračka mesta, od kojih je 5.380 redovnih, kao i da će biti angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Što se tiče glasanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu, u CIK-u kažu da će oko 1.000 birača moći da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

– CIK je uradio sve što se od njega očekivalo i što je propisano zakonom i predviđeno planom za organizaciju izbora. Ne postoje nikakva kašnjenja niti nezakonitosti. Očekujemo fer i korektne izbore i poštovanje pravila izborne tišine i pravila ponašanja na dan izbora – rekao je Petrić.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača. Ove izbore, koji će koštati oko 4,3 miliona evra, prvi put građani će svoje glasačke listiće ubacivati u providne glasačke kutije.

BIRA SE

– 3 člana Predsedništva BiH
– 42 poslanika Predstavničkog dom parlamenta BiH
– predsednik i dva potpredsednika RS
– 83 poslanika Narodne skupštine RS
– 98 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
– 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština u FBiH

GLASANJE

– 3.352.933 birača na centralnom biračkom spisku
– 5.794 biračka mesta
– 314 mobilnih timova
– 6.424 posmatrača akreditovao CIK

REPUBLIKA SRPSKA

Centralna izborna komisija BiH overila je čak 37 kandidatura za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, a pored poznatih imena i kandidata koji imaju šansu da pobede na predstojećim izborima tu su i potpuni anonimusi koji su u trku ušli kao nezavisni kandiati.

Najveća “bitka” vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a i Vukote Govedarice, kandidata Saveza za pobedu.

Kandidaturu za funkciju predsednika ili potpredsednika Republike Srpske na oktobarskim opštim izborima podneo je čak 21 nezavisni kandidat.

Na spisku overenih nezavisnih kandidata za predsednika ili potpredsednika Srpske, među onim “poznatim”, nalazi se bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, zatim lider Udruženja građana “Istočna alternativa” iz Bratunca Vojin Pavlović, kao i poznati biznismen i bankar srpsko-američkog porijekla Slobodan Pavlović.

nezavisne

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here