Изборни пут ДЈБ – од 16 посланика, књига спала на два слова

Поделите:

Шта се догађа са покретом “Доста је било” – питају се сви који прате политички живот у Србији. Од почетних 16, “Доста је било” у овом тренутку броји свега двоје посланика у Скупштини – Сашу Радуловића и Бранку Стаменковић.

Међутим, ако је веровати најавама, мандате ће наредних дана вратити Душан Павловић, Јасмина Николић и Ратко Јанков, те ће Д ЈБ имати посланички клуб, мада, једва.

После избора пре две и по године у скупштинским клупама је седело 16 посланика Д ЈБ. На конференцијама за медије често су наступали заједно – први проблеми – у виду троје посланика који су их напустили дешавају се већ почетком 2017 – одлазе Соња Павловић, Александра Чабраја и Јован Јовановић.

“Сматрамо да је пропуштен тренутак да се, како је било најављено, на таласу ентузијазма после одличних изборних резултата, направи политичка партија јасног профила”, рекао је Јован Јовановић, бивши члан “Доста је било” 20. фебруара 2017.

Ентузијазам потом полако напушта и остале… После београдских избора, из покрета одлази и Љупка Михајловска, а потом и Милош Бошковић.

Само две недеље касније – креће талас – што избацивања што напуштања. Владимир Ђурић, Ненад Божић и Александар Стевановић нестају из чланства на сада већ чувеној “wхатсапп седници”.

“Да се нешто догађа сазнали смо тако што смо ођедном побрисани из неких ранијих четова у удружењу”, рекао је Владимир Ђурић, бивши члан “Доста је било” 29. марта 2018.

За њима креће и Татјана Мацура, која са претходно избаченим колегама прави нову посланичку групу “Слободни посланици”. На унутарстраначким изборима Бранислав Михајловић постаје нови председник, али не задуго – прошле недеље је смењен, што је довело до другог таласа и одласка Ане Стевановић, Јасмине Николић, Душана Павловића и Ратка Јанкова.

“Притисци су перманентно били, перманентно на све нас, то је невероватно. Верујте ми, док се ово није десило, пре две три недеље у нашој странци, ја сам мислио да је то могуће само у СНС-у. Саша Радуловић је у суштини један апсолутиста који се не разликује много од Александра Вучића. Он је држао финансије којима ја нисам управљао, малтене су ми биле везане руке. Kада сам се одупрео, када нисам хтео да будем фикус – нормално је да је организован прогон”, рекао је бивши председник “Доста је било” Бранислав Михајловић.

Он додаје да је процедура за његово разрешење била потпуно ванстатутарна, мимо свих правила.

“Опет су на wхатсаппу сазвали седницу главног одбора, то је урадилла тада моја заменица Бранка Стаменковић. Гласано је унапред, без мог изјашњавања, преко неких гласачких листића, наводно је две трећине делегата гласало за моје разрешење. Kомплетна процедура мог разрешења је довела до судуле ситуације – донели су одлуку без прилике да се ја изјасним. Атмосфера линча и прогона је створена. Одмах потом тог срамног изјашњавања, поднео сам оставку и више нисам члан Д ЈБ-а”, каже он и додаје да су и остали сатанизовани и да им се, како каже, припрема кампања блаћења.

“Пре колико дана је Саша Радуловић на састанку у странци изјавио да смо нас петоро продали мандате Српској напредној странци, ставља нам мету на чело. Ја мандат нисам вратио, за сада ћемо Ана Стевановић и ја деловати самостално. Имам информације да Саша Радуловић припрема кампању блаћења и сатанизације и нормално је да је троје посланика одлучило да врате мандате, не желе да учествују у том блату које нам спрема”.

Нова председница “Доста је било”, Бранка Стаменковић, која је једина остала уз Сашу Радуловића од посланика демантује Михајловића – уместо фикусом, назива га орхидејом.

“Михајловић је свих шест месеци свог председниковања Д ЈБ-ом самостално доносио одлуке и управљао финансијама, и то крајње самовољно и апсолутистички, мимо Статута и потребних одлука целог председништва и Главног одбора. Фикус није био, био је орхидеја која је стално очекивала да јој сви остали заливају сујету на дневном нивоу. “Ја сам твој председник и наређујем ти да ме слушаш!” Личи ли Вам то на фикуса или на орхидеју?”, каже она.

И тако је Доста је било остао без посланичког клуба за који је потребно петоро посланика, али не задуго, троје из последњег таласа најављују да ће вратити мандате јер су, кажу, изложени линчу на друштвеним мрежама. Филмским речником речено – сага се наставља.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here