Избрисано: Братунац и Сребреница: две комеморације, два аршина

Поделите:

На данашњи дан пре 20 година муслиманске снаге из Сребренице упале су у српска села Залазје, Сасе и Биљачу. Тог Петровдана страдало је 69 српских цивила и војника, а од 22 заробљених тек пре две године је пронађено 10 приликом ексхумације.

У нападима који су почели у лето 1992. и трајали до почетка 1993, од 59 српских села у Сребреничкој општини 55 је уништено, а 550 мештана убијено. Број српских жртава у Подрињу по српским изворима износи преко 3000.

Три године касније, такође у јулу, српске снаге су освојиле Сребреницу и извршиле масакр који ће у неколико дана однети преко 8000 живота по бошњачким изворима.

Снаге из Сребренице су нападе изводиле на хришћанске празнике: Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Божић. Многе жртве су мучене, страдале су и жене и старци.Једанаестогодишњи Слободан Стојановић, који се вратио из збега по пса, нађен је упуцан, са одсеченим увом, стомака распореног у облику крста.

Иронијом судбине, непријатељи су се нашли уједињени у страдању, у кругу од двадесетак километара и исто толико јулских дана. Упоредив је и укупан број жртава, и контроверзе у вези са тим бројкама. Страдање Бошњака предњачи по обиму, а Срба по свирепости.

Ове године су се преклопиле и свечаности. Бошњаци од 27. јуна до 17. јула. обележавају „17. годишњицу геноцида над Бошњацима сигурне зоне УН Сребреница“, док су Срби за двадесету годишњицу припремили „Петровданске дане“ од 7-12. јула.

Све је слично, само је однос према жртвама различит. Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о парастосу у Братунцу, а сви су известили о џенази у Поточарима.

Изузеци су Ал Џазира, која је уместо о 3267 жртава известила о 69, и Блиц, који је уместо о комеморацији говорио о „фешти“, „срамоти“ и увреди.

Насупрот опрезним ранијим вестима Фене и Дневног Аваза, српски медиј се одлучио за сензационалистички наслов „Бошњаци сахрањују 520 тела, Срби праве фешту са концертима и фудбалским турниром

Вест је изашла на дан помена у Братунцу, који Блиц ни не помиње, али зато објављује да су у Братунцу двојица Срба оптужени за ратне злочине.

Наводно српско славље у време жалости и сећања на жртве изазвало је револт јавност. А десило се управо супротно: сећање на српске жртве је исмејано и осуђено.

Организациони одбор: Програм који садржи фудбалски турнир, концерте и друге активности дубоко вређа осећања жртава.Дураковић: Ми не можемо да гарантујемо сигурност.Суљагић: Ово је срамота да се 11. јула, када укопавамао своју браћу, децу, очеве, организују „Петровдански дани“.
Блиц

Упркос страховањима организатора, у Поточарима није било инцидената, сем када су окупљени извиждали политичаре и делегације узвикујући “алаху егбер”. Председника организационог одбора и в.д. начелника Општине Сребреница, Ћамила Дураковића, који је први осудио српску комеморацију, уз то су још и гађали флашом.

Српски турнир у малом фудбалу је завршен 10. јула, истог дана када и ултрамаратон у склопу Бошњачке комеморације. Концерт духовне музике је изведен у црквеном дому.

Одржане су и молитве, конференције и хуманитарне акције, посећена су стратишта, проливене сузе, а данас ће бити покопани посмртни остаци, али медији о свему томе нису известили.

Српски медији и организатори комеморације у Сребреници још треба да нам објасне зашто су осудили комеморацију у Братунцу. Светски медији – зашто су је прећутали.

Зар су српске жртве мање вредне? Зар Срби немају право да се сећају својих жртава?

Прећутана и оклеветана, јубиларна комеморација је понела прикладан наслов „20 година злочина без казне“.

andrej.fajgelj.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here