Изетбеговић о признавању Kосова

Поделите:

Уместо да исправе очигледну “лажну вест коју су пласирали, из Тањуга су наставили да обмањују јавност, изврћу чињенице и пласирају нове неистине”

Делове интервјуа којег је члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић дао немачком Дојче велеу новинска агенција Тањуг пренела је нетачно, изван контекста и тенденциозно, искривљујући саму суштину изјаве, наводи се у саопштењу из Kабинета члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

“Тако пренесена информација изазвала је серију непримерених и предимензионираних реакција. Уредништво Тањуга је из Kабинета члана Председништва БиХ упозорено да информација коју су пренели не одговара истини, у шта се лако уверити прегледавањем видеоинтервјуа који је доступан целокупној јавности.

Уместо да исправе очигледну “лажну вест коју су пласирали, из Тањуга су наставили да обмањују јавност, изврћу чињенице и пласирају нове неистине”, додаје се.

Тиме је постало јасно да Тањуг није случајно погрешио, него да иза свега стоји нечија намера да се наруше односи Босне и Херцеговине и Србије и баци сенка и креира лоша атмосфера уочи посете Председништва БиХ Београду”, закључује се у саопштењу.

У јуче објављеном интервјуу за Дојче веле Изетбеговић је рекао да је што се њега тиче Kосово до сада требало да буде признато, али да је за то потребан консензус на нивоу БиХ.

Упитан да са “да” или “не” одговори да ли ће БиХ у једном тренутку признати Републику Kосово Изетбеговић је рекао: “Надам се да”.

Агенција Тањуг и већина београдских медија Изетбеговићев одговор пренели су са “Да”.

Редакцији Тањуга се, међутим, јуче јавио саветник за информисање у Изетбеговићевом кабинету који је с правом указао да је Изетбеговићев одговор, прецизно, био: “Надам се да да”.

Јасно је, наиме, да без сагласности остала два члана Председништва БиХ, посебно без српског члана Председништва БиХ, званично Сарајево ту одлуку не може да донесе, што потврђује и Изетбеговић, у истом интервјуу, рекавши: “Уколико се српски представници у БиХ томе и свему другоме супротставе, одлуке нема”.

Тањуг је, међутим, навео да одговор Изетбеговића на питање да ли ће БиХ признати Kосово – “надам се” – јесте непрецизно пренет са “да”, али је његов политички став по том питању верно пренет, с обзиром на његову изјаву да је БиХ и досад требало да призна Kосово.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је изјава Изетбеговића о Kосову комплексна изјава са далекосежним последицама коју треба сагледати на веома озбиљан начин.

 

Недељник

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here