“Излазимо из ЕУ, али заувек ћемо бити Европљани”: Да ли ће Борис Џонсон успети да убрза поступак и предлог закона изнесе пред Парламент већ данас?

Поделите:

Британски премијер Борис Џонсон, који је већ затражио одлагање Брегзита слањем писма у Брисел, на шта га је обавезивао Бенов закон, покушаће данас да убрза поступак и пред Парламент изнесе своје предлоге.

Први је предлог закона о напуштању Европске уније који садржи новоформирани споразум који је склопио са европским званичницима, док је други његов предлог, да се о томе гласа најкасније до четвртка.

“Преговарали смо и склопили нови договор тако да можемо да одемо без ометања. Овај споразум нам пружа прилику за стварење оквира за нови однос, заснован на слободној трговини и пријатељској сарадњи. Излазимо из Европске уније, али увек ћемо бити Европљани”, наводно ће Џонсон рећи пред посланицима, преноси Гардијан.

Са једне стране је група побуњених лабуриста која би могла да подржи Џонсона и омогући да његов предлог буде прихваћен у Парламенту, док се у Даунинг стриту прибојавају неколицине конзервативаца који би могли да спрече да се о Закону о изласку гласа већ за неколико дана.

“Ако нисте спремни да размислите о широј расправи, не постоји ни најмања могућност да се размотри договор који је постигнут у року који је на располагању”, рекао је искусни конзервативац Kен Kларк.

Због тога премијеру одани конзервативци истичу: “Сви они који не буду гласали за предлог Закона о напуштању ЕУ, гласају за то да се Унија не напусти 31. октобра како је био првобитни план”.

Ако Џонсонови предлози не буду прошли, шансе за расписивање општих избора које су већ велике, додатно расту, закључује Гардијан.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here