ИЗЛОЖБА О РУСКОЈ ЕМИГРАЦИЈИ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА ОД 20 ФЕБРУАРА ДО 8 МАРТА 2019.

Поделите:

 

Библиотека града Београда отворила је 20.фебруара 2019. фото изложбу о руским писцима у емиграцији. Изложба је названа “Изгнаници без своје воље”. На иложби је била изложена карта Југославије на којој су биле обележене руске колоније у Југославији. Највише руских колонија било је око Београда и Новог Сада.

Постојале су колоније на Приморју : Дубровник и Бока Которска и у Македонији. Изложбу је уступио Руски фонд културе. Срђан Стојанчев је из своје колекције изложио 6 витрина новина, часописа и личне грађе руских емиграната. Међу изложеним примерцима је и један број часописа Руски соко. Алексеј Арсењев, потомак руских емиграната, изложио је део породичне заоштавштине у једној витрини на изложби. Изложене су и књиге и монографске публикације које Библиотека Града Београда поседује о руској емиграцији. На изложби дате су слике писаца Буњина, Шмелева, Ремизова, Тефи, … .

Такође приказани су на паноима руски стрипови у Југославији. Грађа је само мали део изложбе Руски стрип краљевине Југославије” који за ову изложбу уступила ауторка изложбе проф. др. Ирина Антанасијевић, професор руске књижевности на Филолошком факултету. Изложени су лични предмети, пасоши, писма, фотографије, пријаве боравишта и друго. Стрип цртачи Голобченко, Ивкович, Кузнецов, Лобачев, Навоев, Ранхнер, Солевиев и Шеншин и њихове илустрације дела српске књижевности и српских тема из живота. Стрипови Црни атаман, … .

Као део музичког програма наступао је црквено-дечији хор Орлић” из Батајнице изводећи нумере из опере Иван Сусанин”.Хор ће представљати Србију на такмичењу на фестивалу Звучит Москва” уМоскви ове године.

Саша Недељковић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here