IZLOŽBA O RUSKOJ EMIGRACIJI U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA OD 20 FEBRUARA DO 8 MARTA 2019.

Podelite:

 

Biblioteka grada Beograda otvorila je 20.februara 2019. foto izložbu o ruskim piscima u emigraciji. Izložba je nazvana “Izgnanici bez svoje volje”. Na iložbi je bila izložena karta Jugoslavije na kojoj su bile obeležene ruske kolonije u Jugoslaviji. Najviše ruskih kolonija bilo je oko Beograda i Novog Sada.

Postojale su kolonije na Primorju : Dubrovnik i Boka Kotorska i u Makedoniji. Izložbu je ustupio Ruski fond kulture. Srđan Stojančev je iz svoje kolekcije izložio 6 vitrina novina, časopisa i lične građe ruskih emigranata. Među izloženim primercima je i jedan broj časopisa Ruski soko. Aleksej Arsenjev, potomak ruskih emigranata, izložio je deo porodične zaoštavštine u jednoj vitrini na izložbi. Izložene su i knjige i monografske publikacije koje Biblioteka Grada Beograda poseduje o ruskoj emigraciji. Na izložbi date su slike pisaca Bunjina, Šmeleva, Remizova, Tefi, … .

Takođe prikazani su na panoima ruski stripovi u Jugoslaviji. Građa je samo mali deo izložbe Ruski strip kraljevine Jugoslavije” koji za ovu izložbu ustupila autorka izložbe prof. dr. Irina Antanasijević, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu. Izloženi su lični predmeti, pasoši, pisma, fotografije, prijave boravišta i drugo. Strip crtači Golobčenko, Ivkovič, Kuznecov, Lobačev, Navoev, Ranhner, Soleviev i Šenšin i njihove ilustracije dela srpske književnosti i srpskih tema iz života. Stripovi Crni ataman, … .

Kao deo muzičkog programa nastupao je crkveno-dečiji hor Orlić” iz Batajnice izvodeći numere iz opere Ivan Susanin”.Hor će predstavljati Srbiju na takmičenju na festivalu Zvučit Moskva” uMoskvi ove godine.

Saša Nedeljković

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here