Измене закона о одбрани, полицији и БИА могу да уруше систем безбедности и степен демократије

Поделите:

Нова законска решења предложена у области безбедности су лошија него она која се тренутно примењују, могу довести до урушавања система и представљају корак уназад у односу на досадашњу праксу, оцењено је данас на јавној расправи Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП).

На конференцији за новинаре, представник БЦБП (www.безбедност.орг) Предраг Петровић рекао је да је реч о изменама и допунама закона о одбрани, о Војсци Србије, о БИА и о полицији као и о Нацрту закона о заштити података о личности и додао да осим лоших решења која су понуђена много више забрињава начин на који се обављају те измене и трендови који су приметни у сектору безбедности.

Петровић је оценио да се тим изменама руши све оно што је постигнуто у протеклом периоду а да расту дискрециона права политичара који су на врху тих система, док се људска права грађана урушавају.

“Документа се усвајају на велико, на кило такорећи, без озбиљне јавне расправе. А све се дешава у сенци дијалога о Kосову и расправе о изменама Устава, због чега ова прича делује ситно и недовољно значајно. А није тако”, рекао је Петровић.

Он је додао да власт тврди да ће те измене допринети убрзавају европског пута Србије али да он не дели тај став већ да сматра да ће евентуално усвајање тих закона смањити степен одговорности власти и достигнути ниво демократије.

Представница БЦБП Kатарина Ђокић је рекла да је добро што је држава препознала потребу да се мења законска регулатива из те области али да оно што је предвиђено за измену не треба да буде мењано и може да буде штетно.

Она је као пример навела план да се у изменама Закона о војсци прошире овлашћења Војне полиције да обезбеђује и људе ван војске, по одлуци министра одбране, и запитала због чега те послове не може да обавља МУП, односно да ли постоји опасност да се војска претвори у приватно обезбеђење које плаћају сви грађани.

Према њеним речима, спорна је и одредба по којој Војна полиција више неће морати да цивилној полицији без одлагања преда цивиле које је привела.

По питању Закона о одбрани, Kатарина Ђокић сматра да је лоше решење да се веома широко дефинише који су то подаци тајни из система одбране, иако није спорна потреба да један део података из тог система треба да буде заштићен.

“Нико не спори потребу да војска и Министарство одбране имају контраобавештајну заштиту али ово није начин”, рекла је она и додала да су предложена решења застарела.

Представник БЦБП Саша Ђорђевић је рекао да је Закон о полицији мењан пре само две године и да је тада речено да ће он омогућити да се спроведе реформа те службе а да су сада поново предложене значајне измене, без образложења шта се то променило у том периоду па је такав захват неопходан.

Ђорђевић је рекао да су најспорније идеје да се приликом запошљавања у полицији убудуће прошири простор за пријем без конкурса, затим да је неоправдано повећан опсег људи над којима је могуће обавити безбедносну проверу и да се додатно угрожава независност у раду Сектора унутрашње контроле.

Ђорђе Kривокапић из Шер фондације је рекао да се у Нацрту закона о заштити података о личности од 89 чланова у 59 помињу изузеци од примене који се односе на сектор безбедности и да он сматра да би најбоље било да се сви ти изузеци ставе у једно поглавље како би се избегле нејасноће у примени тог закона.

Представник Центра за примењену безбедност Милан Липовац рекао је да му је јасно да јавност има потребу за већом контролом система безбедности али да такође треба имати у виду да је реч о специфичној области у којој нека начела могу бити у колизији са другим, попут начела конспиративности са начелом транспарентности.

Он је рекао да сектор безбедности делује у условима у којима морају постојати нека дискрециона овлашћења. Kоментаришући замерке да се проширује могућност пријема људи у полицији без конкурса, Липовац је рекао да многа радна места не могу бити попуњена преко конкурса и као пример навео прикривене иследнике или доушнике.

Липовац је рекао да у сектору безбедности има проблема са кадровима и њиховим знањем али да он има велике резерве према оценама да предложене законске измене могу довести до урушавања система и демократије.

 

 

Бета

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here