Израел се прогласио за „националну државу јеврејског народа“

Поделите:

ИЗРАЕЛСКИ Кнесет усвојио је уставни закон о „јеврејском карактеру државе“.

Ово је, како се и могло очекивати, изазвало бурне протесте арапске мањине која сматра да се ради о „расизму и дискриминацији“.

За уставни закон су гласала 62 посланика од укупно 120. Против је било 55, а двоје су се уздржали од гласања.

Најважнији став новог уставног закона гласи:

„Израел је национална кућа јеврејског народа који је јединствен народ са правом на национално самоопредељење унутар државних граница“.

Исти закон државним језиком проглашава само иврит, а арапски – који је досад са њим у неку руку био „на равној нози“ – одсад ће имати само „посебни статус“.

Израелњски премијер Бењамин Нетањаху поводом данашњег гласања у Кнесету рекао је:

„Ово је опредељујући моменат у историји ционизма и Државе Израел. Учврстили смо базични принцип свог постојања: Израел је постао национална држава јеврејског народа, а поштоваће индивидуална права свих својих грађана. Уосталом, Израел је једина држава на целом Блиском Истоку која поштује та права“.

Посланици Арапи су за време његовог наступа узвикивали „Апартхејд! Апартхејд!“ и демонстративно цепали текст уставног закона.

Израел има 8 милиона становника, а  Арапи чине – петину.

Имају једнака грађанска права са Јеврејима, са изутетком изборног права.

Симптоматичан је био наступ у Кнесету арапског посланика Саида ал-Харумија (Јединствена арапска листа) који је изговорио:

„Ово је расизам! Нетањаху и његове присталице штанцуију расистичке законе. Али, ми ђемо наставити да живимо и да се развијамо на својој родној земљи. Пред Нетањаховим носом и не бојећи се његовог гнева!“

Уставним законом су утврђени изглед државне заставе и грба, текси химне и државни празници. Потврђени су и званични статус јеврејског календара и право свих Јевреја на репатријацију.

Закон дозвољава коришћење јеврејске традиције као извора права и могућност оснивања нових и чисто јеврејских насеља.

fakti

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here