ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ Хаг: Нема доказа да је циљ злочиначког подухвата био геноцид!

Поделите:

Председник судског већа судија Алфонс Ори рекао је данас да нема доказа да је циљ удруженог злочиначког подухвата за који се терети Ратко Младић био геноцид.

“Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и Хрвати трајно уколоне са територије, депоратацијам, присилним исељавањем, застрашивањем.Оценивши изјаве и понашање политчког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата”, рекао је Ори.

На почетку читања пресуде, Ори је навео да саопштава само резиме пресуде, односно да износи закључке судског већа и чињеничне и правне констатације.

Судија је претходно прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице наводећи да је веће утврдило да су физицки извршиоци извршили радње које су по дефиницији геноцид над босанским муслиманима у Сребреници.
Они су како је рекао, намеравлали да униште муслимане у Сребреници који су чилини део заштицене групе.

“Над њима су почињена клривицна дела геноцида, истребљивања, премештања, убистава”, навое је судија.

Судско веце, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намере у шест општина – Фоча, Kључ, Kотор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница – које су у оптужници наведене под тачком 1.

Такође је рекао да је веће констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоца, Илиџа, Нови Град, пале, приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Веће је, како је додао, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једну друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.
Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Kада је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима суђе, утврдило да су припадници сарајеско-романијског корупса ширили терор и застрашивали становништво, да починили убиства цивила и злочин против човечности.

Од средине маја 1992 до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становнишво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката.

Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу…На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.

Kада је у питању Сребреница, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су претходно мучили, псовали и терали их да певају спрске песме, рекао је Орије.

Веће је утврдило да су физички извршиоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехуимано дело присилног премештања.

Очекује да ће на крају читања пресуде, по 11 тачака оптужнице, судија Орије саопштити одлуку судског већа о Младићевој одговорности и кривици за почињене злочине.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here