Јахјага: Србија ми је забранила долазак!

Поделите:

Бивша председница Kосова иначе је одбила да доде у Београд и присуствује фестивалу пошто јој власти у Србији нису обезбедиле пратњу и обезбеђење

Бивша председница Kосова Атифете Јахјага рекла је да су српске власти спречиле њен долазак и учешће на фестивалу „Мирдита, добар дан“ у Београду апсурдним образложењем и додала да истина не познаје границе.

Јахјага је на Фејсбуку написала да су припреме за посету Београду извршене сходно споразуму о посетама високих званичника који су Kосово и Србија постигли у Бриселу.

„Власти Kосова су на време и у детаље информисале власти у Србији, како је то предвиђено споразумом, али власти у Србији нису успели да се придржавају споразума, газећи га са циљем да онемогуће моју посету“, написала је Јахјага.

Додала је да су њен кабинет и организатори фестивала у сталном контакту како би обезбедили њено учешће јер су убеђени да је признање истине о ратним злочинима на Kосову једини начин да оба друштва иду напред.

„Немам илузија да ће садашњи званичници Србије променити став према Kосову, јер они настављају политику из 90-тих година у којој су и сами били протагонисти“, написала је Јахјага.

Она ће се опак обратити данас јавности на промоцији књиге „Желим да ме чују“, са мемоарима жена које су преживеле мучење током последњег рата на Kосову, саопштила је Иницијатива младих за људска права.

Јахјага ће се присутнима обратити путем видео линка.

„Забрана уласка у Србију председници Јахјаги последица је политичких одлука донетих на највишем нивоу. Фестивал ‘Миредита, добар дан’ нема могућности, нити амбицију да утиче на ту одлуку“, наводи се у саопштењу.

Бивша председница Kосова иначе је одбила да доде у Београд и присуствује фестивалу пошто јој власти у Србији нису обезбедиле пратњу и обезбеђење.

Из Иницијативе наводе да њихова порука није изгубила на снази услед бирократско-политичке битке која се води између два руководства већ је додатно потврђена важност и актуелност потребе за интензивнијом и садржајнијом сарадњом.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here