ЈАНДРОKОВИЋ У АУСТРИЈИ ПАО ДОГОВОР У БЕЧУ: Kомеморације на Блеибургу ће бити, Аустријанци не желе никакве усташлуке

Поделите:

“Тема је била и Блеибург. Сугласни смо да ни једна страна не жели нити толерира фашистичка обиљежја”, казао је Соботка новинарима додајући како је јасно да ће се окупљање одржати сукладно регулативи коју намећу аустријски закони.

БЕЧ – Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и предсједник Националног вијећа парламента Аустрије Волфганг Соботка потврдили су у понеђељак у Бечу како ће комеморација на Блеибургу ове године бити одржана како је и планирано али су упозорили како ће се морати строго поштовати аустријски закони, посебице забрана истицања фашистичког знаковља.

Јандроковић и Соботка састали су се у Бечу на рубу конференције предсједника парламената чланица Еуропске уније и кандидаткиња за чланство те су констатирали како је сурадња хрватског и аустријског парламента као и сурадња двију држава на завидној разини а питање комеморације на Блеибургу при том се наметнуло због различитих интерпретација карактера тог скупа и односа Аустрије према њему.

“Тема је била и Блеибург. Сугласни смо да ни једна страна не жели нити толерира фашистичка обиљежја”, казао је Соботка новинарима додајући како је јасно да ће се окупљање одржати сукладно регулативи коју намећу аустријски закони.

Јандроковић је потврдио како ће комеморације бити и да се при том мора придржавати аустријских закона.

Рекао је како Соботка као челник аустријског парламента врло добро разумије Хрватску позицију у односу на ово питање.

“Овђе се ради о комеморацији којом желимо комеморирати жртву и то је главни смисао догађаја на Блеибургу. Објема странама је истодобно јасно да се та комеморација не смије користити за било какве политичке сврхе а посебно су неприхватљиви било какви фашистички симболи и усташки симболи. Договорили смо се да посебна позорност буде посвећена томе да се избјегне било каква политизација и било каква злопораба од стране екстремних политичких скупина”, казао је Јандроковић.

Позвао је све који планирају ове године ићи на блеибуршку комеморацију да воде рачуна о томе да на достојанствен начин одају почаст жртвама.

Јандроковић је додао као су односи Хрватске и Аустрије традиционално добри и пријатељски и такви ће и остати уз јачање господарске сурадње али и кроз заједничке пројекте на простору југоистока Еуропе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here