Јанковић жели уједињену опозицију али да се и он нешто пита

Поделите:

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић сматра да би опозиција требало да црпи снагу из јединства различитости, јер је немогуће ампутирати различите политичке ставове, противи се идеји “једностарешинства” и напомиње да ПСГ “не може да ступи у унију са вредносно различитим организацијама”.

Говорећи о Прогласу у 13 тачака, који је Драган Ђилас недавно предочио јавности, Јанковић је изјавио да се “залаже за јединство опозиције кроз један демократски савез”.

“Уколико би Драганова идеја била погрешно схваћена и неко помислио да то значи гашење свих опозиционих организација и прављење једне унитарне организације која постоји само наспрам Вучића и која нема политичких ставова, изузев смене Вучића, то би било погрешено схватање те идеје”, оценио је Јанковић.

Kао саговорник у серијалу Kвака 23, он је истакао да би опозиција требало да црпи снагу “из јединства различитости” и да је немогуће потпуно ампутирати различите политичке ставове политичких организација које су сада биле у савезу. То би, након смене Вучића, довело до тога да “ми немамо политички систем”, објашњава Јанковић, који је приметио да су неки већ схватили да би “требало да гасе политичке странке” ако уђу у такав савез.

Та идеја може бити схваћена и као организовање по систему “једностарешинства”, указао је Јанковић и илустровао да се у “једну једномислећу” организацију не могу ставити Бошко Обрадовић и Горан Марковић.

“Покрет слободних грађана не може да ступи у унију са вредносно различитим организацијама”, нагласио је Јанковић, “али то не значи да не треба заједно да смене Вучића”.

“Kада сменимо Вучића”, објаснио је председник ПСГ, “важно је да грађани имају спектар политичких идеја и решења испред себе, а не потпуну развалину од политичког система, у коме није остало ништа”.

“Дакле, савез опозиције би требало да буде средство, а не циљ”, закључио је Јанковић.

 

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here