Јасмина Лукач: Вучић расписује изборе 2019. године или не

Поделите:

Само једно питање занима више политички Београд од тога шта ће бити с Kосовом – и оно гласи да ли Вучић расписује ванредне парламентарне изборе за март 2019.

Политички Београд претпоставља наиме, да напредњаци размишљају да те изборе распишу одмах после српске Нове године. Али, сетимо се како су размишљали и шта су урадили прошле године у исто ово време. Прво је са скупа београдских напредњака у земунској хали “Пинки” процурело да је Вучић окупљене осоколио са “Почните и победите”. Онда су се страсти усталасале, а опозиција припремала по два плана за кампању – само београдску и парламентарну уз београдску. Вучић их је у томе подстицао, потврђујући са “тачно је, размишљамо о ванредним изборима”.

У јавност су изношени разлози “за” и “против”. Разлози “за” били су негативна атмосфера у друштву и прочишћавање Српске напредне странке изнутра, на конгресу који би уследио након избора. Разлози “против” били су да ће парламентарна кампања склонити у други план реформе и Kосово. На седници Главног одбра СНС која се драматично ишчекивала, Вучић је рекао да је он против ванредних избора, четворо напредњака од 500 чланова овог тела, гласало је да се они ипак одрже. Раније 2017, тврдило се и да постоји Вучићев договор са Томиславом Николићем да се одрже ванредни избори, како би Николићеви добили најмање 20 мандата. Наводно, то је био део договора о Николићевом добровољном повлачењу из СНС и подршци Вучићу у председничкој трци.

Ништа се од свега тога није обистинило, чак ни ванредни конгрес СНС. Па зашто се онда поново оживљава вера у ванредне изборе? Право питање је зашто би они били потребни Вучићу – свакако не као начин да смени ванстраначку геј премијерку Ану Брнабић. За то би му била довољан и извештај Дарка Глишића, председника Извршног одбора СНС, барем се тако говори чланству владајуће партије.

Сам Вучић, је у мору својих изјава, прошле године рекао да су раније ванредни избори били потребни да би се ситуација у Србији стабилизовала, а да сада када јесте, више нема потребе за њима.

И он заиста нема потребу за њима – његова власт је заокружена и потпуна. А уколико се одлучи да их распише за март 2019. то може значити да се препушта губљењу власти. Људи из његовог блиског круга процењују да је апсолутно немогуће – то да се препусти. Они сматрају да Вучићев начин владавине страхом не допушта ни код његових сарадника ни код грађана значајан пад подршке. Сматрају да председник Србије и толике владајуће партије, увек може да ухапси двојицу “својих” и неког из опозиције, у истрази неког коруптивног посла, и да тако опет назида у небо, своју популарност. Те да он једини не прецењује народ, гледајући у људима Србије оно што они наводно реално јесту – грађани уплашени за себе и уплашени од неизвесности.

И то је можда тачно. Али, Вучић и не би могао пасти на рејтингу, односно на броју добијених гласова. Он би могао да изгуби у изборној ноћи и данима после гласања на сасвим другој ствари – а то је, ко ће му честитати и ко ће му признати победу. Његов главни политички противник у Србији Драган Ђилас сигурно неће, као што није ни 4. марта када су одржани београдски избори. И то под условом да учествује, а не да бојкотује изборе. Ако сем Ђиласове, честитке не стигну из Брисела, Берлина, Вашинтгона, Москве, и шта више уместо њих, дођу сумње у регуларност избора, Вучић ће имати отворену изборну кризу. Он је ту кризу имао и 2016. када му је Саша Радуловић тражио да његови контролори отварају џак по џак са гласачким листићима, и 2017. када се догодио Протест против диктатуре. Kризе је међутим, тада успешно контролисао, али да ли би могао и сада, чак и ако му честитке из света стигну? Јер, тада је ситуација на Kосову била мирна, а многи непопуларни Вучићеви потези – од смањивања плата и пензија до именовање Ане Брнабић, прихватани су управо зато што је Kосово било мирно, а то значи, да је и спољнополитичка ситуација била мирна. Сада је слика потупно супротна и показује само стални раст напетости.

И зато, изборна криза би могла да се одвија онако како 2016. и 2017. није. И у правцу понављања избора, и проглашења састава парламента који може да тражи и опозив председника, и упада демонстрата у парламент, и уопште у једну неконтролисану политичку ситуацију. И где би се као једино решење наметало Вучићева оставка.

Једини разлог због кога би Вучић могао све то да ризикује, јесте да држи изборе док је актуелна европска гарнитура још у мандату у Бриселу, укључујући и Ангелу Меркел у Берлину. Али, да ли би њима одговарало да имају још и Вучића на врату у јеку своје кампање за Европски парламент? Kада треба својим бирачима да објашњавању паре које дају за приступне фондове, Берлински и друге процесе и стабилизацију Балкана? Да уместо споразума Србије и Kосова имају ванредне околности како у Србији, тако могуће и на Kосову, да ништа нису коначно решили, да је Бриселски дијалог Београда и Приштине залеђен и да балкански кошмар остављају новом сазиву Европске комисије у наслеђе?

Гледајући изразе лица европских лидера на самиту у Бриселу на коме је потврђен споразум о Брегзиту, чини се да једва чекају да виде леђа Великој Британији услед свег учитивог жаљења због одлуке британског народа да напусти ЕУ. Чини се да и Мерклова и Емануел Макрон виде одлазак Велике Британије – то је највећи геополитички догађај након пада Берлинског зида 1989. – као прилику да сами боље уреде континет. И да свакако не желе да им у Европској унији остане неки “британски блок” након формалног одласка Британије. У том контексту делује да је последње што би урадили то да дају Вучићу зелено светло за некакве изборе.

Вучић међутим, има и ту опцију да настави да витла изборним мачем, а да уствари распише референдум о промени Устава и да тако тестира снагу Ђиласа и његову претњу бојкотом. То, наравно не би био судбински референдум о Kосову, мада би могло да се силно јаше на тој теми, већ би се свело на промену Устава, у делу о правосуђу ради усклађивања са законима Уније. Личило би као да све имамо – и изборе и кризу, а било би много мање опасно по власт.

Демостат

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here