Јасни докази где су усмерене СИМПАТИЈЕ Kолинде: Пушта деци Томпсона, слика се са усташком заставом

Поделите:

Мало кога је хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић успела уверити у своју искреност када је полагала антифашистичку заклетву и осуђивала усташке злочине. Kитаровићева је, заправо, током свог председничког мандата чинила све супротно од тога – сликала се са усташком заставом, бранила контроверзног певача Марка Перковића Томпсона, одликовала челника проусташког покрета… а изјавом да је “За дом спремни” стари хрватски поздрав изазвала је салве осуда из целог региона.

Сви још памтимо причу о српским чоколадицама које је Kолинда Грабар Kитаровић у пакетићу са осталим слаткишима “нехотице” делила ђацима на Дан дубровачких ветерана, а онда се бранила да о томе ништа није знала. Гледано из садашње перспективе, хрватска председница сасвим сигурно је говорила истину, јер све оно што што ће касније уследити јасно показује да, да се она питала, хрватска деца никада не би јела ништа што долази из Србије.

Дуга је листа њених “испада” и кокетирања са усташтвом и екстремним национализмом у Хрватској, који је, нарочито од доласка нове хрватске владе, у алармантном порасту.

Следе само неки од инцидената у којима је Kолинда Грабар Kитаровић директно учествовала или их је на свој начин подржала и подстицала.

Kако је “За дом спремни” постао “стари хрватски поздрав”

У јеку скандала око уклањања плоче ХОС-а у Јасеновцу, на којој стоји усташки поздрав “За дом спремни”, хрватска председница имала је свој тренутак. Она је, наиме, изнела свој став, супротан угледним хрватским повјесничарима и српским историчарима, који тврде да је тај усташки поздрав сковао лично Анте Павелић, за шта постоје и писмени докази.

– Ја нисам историчар, али мој став о томе је јасан. “За дом спремни” је стари хрватски поздрав, који је компромитован у време усташких времена – навела је Kитаровићева, износећи “свој став” и не марећи за наводе и доказе са којима располажу историчари.

Занимљиво је да је пре нешто више од годину дана била на фудбалској утакмици Хрватска – Израел и да се тада целим стадионом орило “усташе, усташе” и “За дом спремни”. И сви су то чули…, осим Kитаровићеве.

– Нисам чула скандирање. Пре утакмице сам позвала на достојанствено навијање против расистичких повика. У сваком случају, то осуђујем – говорила је она тада.

Томпсона пуштала и својој деци

Није марила за негативне коментаре када је изјавила да обожава проусташког кантаутора Марка Перковића Томпсона. И док председници других држава истичу да слушају класику и озбиљну музику (неретко и због маркетинга), она без стида прича како воли певача који пише и пева о клању Срба и уздиже НДХ.

– Обожавам да слушам Томпсона, а слушала сам га често у аутомобилу с децом док су била мала – запрепастила је све Kитаровићева.

На томе међутим није стала. Она је на свом званичном Инстаграм профилу објавила снимак на коме се види како са појединим хрватским званичницима на Међународном војном ходочашћу у француском граду Лурду пева Томпсонове песме, а реаговала је и након што је Словенија забранила његов концерт у Марибору и о томе службено разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором.
– Она му је рекла да је музика ту да спаја људе и да су забране контрапродуктивне – изјавио је њен портпарол Лука Ђурић.

Томпсонови концерти забрањивани су и у Аустрији, Швајцарској, Холандији, БиХ…, али чак и у Хрватској, у Умагу и Пули, што је наишло на бурне реакције у једном делу хрватске јавности.

Kолинда са усташком заставом

Нарочито су занимљива њени сусрети са дијспором, а са једног таквог “процурела” је слика која је подигла буру у јавности. Наиме, хрватска председница приликом посете Kанади, сликала са заставом са првим белим пољем на грбу, који се сматра усташким, јер је коришћен за време НДХ у Другом светском рату. Ни тога се, међутим, није постидела.

– Та застава је испред Хрватског сабора висила деведесете, а став председнице о фашистичкој НДХ је јасан и више пута га изрекла – рекли су поводом тога у њеном кабинету.

Ту слику на свом Фејсбук профилу објавио је члан Председништва (ултрадесничарске и проусташке) Хрватске странке права др Тихомир Јањичек, који је био је део тима за организацију пријема и боравка Kитаровићеве у Kанади. Он јој се накнадно и јавно захвалио на “искреном хрватству”.

Одликовала челника проусташког покрета

Хрватска председница неретко покушава да изједначи припаднике усташког и антифашистичког покрета. Тако је на Европски дан сећања на жртве тоталитаристичких и ауторитативних режима, Kитаровићева одликовала и истарског партизана Љубомира Дрндића и хрватског политичког емигранта Николу Штедула, који је био челник проусташког хрватског државотворног покрета.

– Време је да, независно о политичком уверењу, националној или другој припадности, а због привржености демократији и у отворености историјској истини, јединствено морално и политички осудимо југославенски комунистички режим као тоталитаран те спроведемо и правосудне кораке ради утврђивања кривице за најтеже облике државнога терора у том раздобљу – казала је том приликом хрватска председница.

Спонзорише комеморацију у Блајбургу

Kитаровићева је била покровитељ и учествовала на комеморацији у Блајбургу, поводом 70. годишњице страдања заробљених припадника поражених војних формација НДХ. Она је тамо положила венац и изјавила да има обавезу да морално осуди режим који је прогонио и убијао људе.

– Злочин је злочин и ниједном се идеологијом не може оправдати. Зато су места страдања и патње уједно места пијатета и спомена на све жртве, али и опомена нашем и будућим нараштајима колико је важно бдети над истинском вреднотом сваког људског живота те колико је важно унапређивати дух демократије и суживота као јемства мира и боље будућности – навела је тада хрватска председница.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here