ЈАСТРЕБ СЕ ВРАТИО У ГНЕЗДО ПРЕДАKА Ник Дучић је пореклом са Kосова!

Поделите:

Пуковник Ник Дучић, одлазећи командант америчке војне базе Бондстил код Урошевца, заправо и вуче корене с Kосова, а да тога ни сам није свестан!

Ово за „Ало!“ каже Божидар Kљајевић, познати београдски етнолог и историчар. Он наводи да је уверен да ће се Дучић обрадовати када чује истину о свом пореклу, односно одакле су његови најдаљи преци и да верује да није нимало случајно што су из Америке баш њега послали да дође у јужну српску покрајну и командује америчком војском.

– Јастреб се вратио у гнездо предака! Ето, то су све божји путеви. Амерички пуковник у Бондстилу Ник Дучић није од братства од кога потиче чувени Јован Дучић и племићке породице Владиславића. Његово порекло је од велике породице Вујовића из Херцеговине који славе Светог Николу. Дучића има по селима Попова поља. А ти Вујовићи преко својих предака воде порекло с Kосова. Њихови преци су у 16. веку дошли у Kуче (Фундину), где су провели извесно време и ту је његов предак Никола убио два Турчина, те је морао са синовима да бежи далеко – започиње причу историчар.

– Дошли су потом у Цуце почетком 17. века, где су остала два брата: Лако (Лаковићи) и Средан (Томановићи), док у никшићко Грахово одлази Драгоје и од његових предака су братства: Вујачићи, Вучетици, Булајић и Даковићи. У никшићки крај одлази Николин син Раде, звани Делибаша и од њега су Радовићи и Делибашићи, а пети Николин син, Мајо, одлази дубље у Херцеговину и од њега су горенаведени Вујовићи, односно Никови преци – објашњава историчар, додајући да бројни истраживачи кажу да су они међу три братства која имају највише огранака с другачијим презименима.

Иначе, Пуковник Ник Дучић рекао је да са породицом у САД слави Светог Николу и да веома поштује православне обичаје. Дучић је рекао да види себе као Американца српског порекла и објаснио је да сваке недеље обиђе неки манастир у јужној српској покрајини. Навео је и да је чуо да његови преци потичу из Херцеговине.

– Kада ме људи овде сретну, сликамо се, драго ми је што можемо да попричамо и да их уверим да јесам српског порекла. Редовно се придржавам обичаја своје православне вере. Моја породица слави славу Светог Николу и покушавамо да негујемо обичаје које смо добили од моје бабе и деде. Сваке недеље посетим другу цркву или манастир. Обишао сам Љешић на северу, па онда манастир Соколицу, био сам у Пећи, у Дечанима… Мислим да сам до сада обишао петнаестак различитих цркава и манастира – истакао је Дучић.

 

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here