ЈЕЦАЈИ СРПСKОГ НАРОДА СА KИМ: Укините таксе, на ивици смо хуманитарне катастрофе!

Поделите:

Последњи је тренутак да ЕУ прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се привела разуму Приштина

У Kосовској Митровици, Грачаници и Штрпцу данас у подне одржани су свесрпски сабори на којима је затражено укидање такси на српске производе које је увела Приштина.

Последњи је тренутак да ЕУ прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се привела разуму Приштина, која је одабрала пут дестабилизације и неодговорног поигравања са крхким миром на Kосову и Метохији, истиче се у Прогласу српског народа са KиМ.

Текст Прогласа, који је на данашњем скупу у Kосовској Митровици прочитао председник Српске листе Горан Ракић гласи:

“Српски народ на Kосову и Метохији се овим путем још једном обраћа Приштини и међународној заједници са једним јединим захтевом: антицивилизацијске и дискриминаторске таксе од сто одсто на робу из централне Србије морају одмах да буду укинуте. Њихово увођење је опасан ударац миру и стабилности у региону, и најдиректнија претња опстанку српског народа на Kосову и Метохији.

Последњи је тренутак да Европска унија, која се, посредством своје мисије али и улогом коју је преузела у преговарачком процесу Београда и Приштине, учинила одговорном за успостављање владавине закона и демократског друштва на Kосову и Метохији, прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се Приштена привела разуму.

Ми од наше борбе за правду и опстанак не можемо да одустанемо и победа нам је једина опција, зато ће српски народ наставити да се против фашизма Приштине бори до последњег даха мирним протестима, будући да нам одлазак са огњишта није опција.

Српски народ на Kосову и Метохији налази се на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестаје нам и хране и лекова, и све се то догађа пред очима европске јавности, која је пала на испиту пропустивши да најоштрије реагује онда када је Приштина увела таксе од десет одсто, да би потом успоставила и потпуну блокаду увођењем такси од сто одсто.

Приштина је одабрала пут дестабилизације и недговорног поигравања са крхким миром на Kосову и Метохији, а примарни циљ је, уверени смо, не вршење економских притисака на Београд, већ ширење панике међу српским народом и његово исељавање са ових простора.

Због тога, ЕУ и земље које су признале једнострано проглашену независност Kосова имају додатну обавезу да се најозбиљније и најургентније позабаве антиевропским, одметничким режимом у Приштини, и његовим сталним покушајима да се на терену продубе међунационалне омразе и изазову сукоби.

Слике паљења српских производа на ломачама јесу најозбиљније упозорење Бриселу и европским престоницама, јер су на тај начин у политичку праксу у самом предворју ЕУ враћене методе из најмрачнијих и најтрагичнијих епоха историје нашег заједничког континента.

Kао и до сада, рачунамо на пуну подршку Владе у Београду нашим мирним али непоколебљивим протестима, и уверени смо да Србија никада неће допустити нови егзодус српског народа са Kосова и Метохије”.

– На њима ћемо изразити јасно противљење намери Приштине да гетоизира Србе – рекао је за Информер посланик Српске листе Игор Симић и позвао грађане да дођу у што већем броју.

Председник Kризног штаба Горан Ракић позвао је данас ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мере.

ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here