JECAJI SRPSKOG NARODA SA KIM: Ukinite takse, na ivici smo humanitarne katastrofe!

Podelite:

Poslednji je trenutak da EU pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se privela razumu Priština

U Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu danas u podne održani su svesrpski sabori na kojima je zatraženo ukidanje taksi na srpske proizvode koje je uvela Priština.

Poslednji je trenutak da EU pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se privela razumu Priština, koja je odabrala put destabilizacije i neodgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, ističe se u Proglasu srpskog naroda sa KiM.

Tekst Proglasa, koji je na današnjem skupu u Kosovskoj Mitrovici pročitao predsednik Srpske liste Goran Rakić glasi:

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji se ovim putem još jednom obraća Prištini i međunarodnoj zajednici sa jednim jedinim zahtevom: anticivilizacijske i diskriminatorske takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije moraju odmah da budu ukinute. Njihovo uvođenje je opasan udarac miru i stabilnosti u regionu, i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Poslednji je trenutak da Evropska unija, koja se, posredstvom svoje misije ali i ulogom koju je preuzela u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, učinila odgovornom za uspostavljanje vladavine zakona i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji, pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Prištena privela razumu.

Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija, zato će srpski narod nastaviti da se protiv fašizma Prištine bori do poslednjeg daha mirnim protestima, budući da nam odlazak sa ognjišta nije opcija.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi se na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje nam i hrane i lekova, i sve se to događa pred očima evropske javnosti, koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od deset odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od sto odsto.

Priština je odabrala put destabilizacije i nedgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, a primarni cilj je, uvereni smo, ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd, već širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora.

Zbog toga, EU i zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabave antievropskim, odmetničkim režimom u Prištini, i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu prodube međunacionalne omraze i izazovu sukobi.

Slike paljenja srpskih proizvoda na lomačama jesu najozbiljnije upozorenje Briselu i evropskim prestonicama, jer su na taj način u političku praksu u samom predvorju EU vraćene metode iz najmračnijih i najtragičnijih epoha istorije našeg zajedničkog kontinenta.

Kao i do sada, računamo na punu podršku Vlade u Beogradu našim mirnim ali nepokolebljivim protestima, i uvereni smo da Srbija nikada neće dopustiti novi egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije”.

– Na njima ćemo izraziti jasno protivljenje nameri Prištine da getoizira Srbe – rekao je za Informer poslanik Srpske liste Igor Simić i pozvao građane da dođu u što većem broju.

Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić pozvao je danas EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

alo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here