Јелена Јелисавчић: ЗАБОРАВОМ KАПИТУЛИРАМО ПРЕД БУДУЋНОШЋУ

Поделите:

Појам “нацистичког геноцида” де фацто нема множину јер се односи на тачно дефинисане етничке групе, раздобље у коме је настао и топографске одреднице које дефинишу тачне локације егзекуција. У историјском контексту то га не чини јединственим у односу на бројне манифестације ампутирања одређених етничких групација са њихових аутохтоних локација нити се може амнестирати било каквом “идејом”. Међутим, 1941. године, на плодном тлу за запат свега што је могло да вековима таложену србофобију а првенствено фобију према православном хришћанству, направљен је подентитет нацистичког лудила, који је био сасвим специфичан и јединствен, не по субидејама у оквиру национал-социјализма, него по томе што је НДХ била “прва међу једнакима” у милитаристичком креирању самог нацистичког пакла.
Наиме, у ноћи између 14. и 15. августа 1941.г. хрватски нацисти завршили су крвави пир који је трајао 132 дана од како је у јуну (вероватније у мају) почео са радом ПРВИ НАЦИСТИЧKИ ЛОГОР у Другом светском рату, систем логора Госпић-Јадовно-Паг.Те ноћи, хрватски нацисти преклали су на Пагу више од 800 људи, међу којима је било 91но дете, а на Велебиту више од 1500 углавном Срба. Логор за жене и децу Слана, био је први логор са том полном и родном структуром, икада. Након интервенције фашистичке Италије, систем логора је затворен а остатак логораша послат је у сигурну смрт у Јасеновац. Процене су да је у систему логора Госпић-Јадовно-Паг, страдало преко 40 000 људи (чак 38 000 били су Срби) у фрапантно кратком периоду. Тај језиви податак говори у прилог чињеници с којим убилачким еланом и антихристовским вољним моментом су убиства извршавана.
Поставља се питање, да ли су поборници протежирања хрватског нацизма заиста поверовали да је све могуће јер је тоталитаристичка воља безгранична и да је све допуштено јер је она наводно, апсолутна истина? Не, нису. НДХ је била аутентична, примитивна, безидејна и монструозна тиранија која је место да идејом узима људске душе и тела, на крају успела да забаштини смрскане дечије главе и мртва тела људи, завезаних руку, одечених ушију, потопљених с каменом око врата.
Зато је хрватски нацистички геноцид, различит од оних насталих од немачког нацизма или злочина италијанског фашизма. У њему је концентрисана сва вишевековна вазална фрустрација оличена у феномену психе роба који пали све куће у селу да би баш он једну ноћ преспавао испод ногу господара.

Jelena Jelisavčić
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here