Јелена најбоља математичарка у Европи, једно од наљепших лица Србије

Поделите:

Замислите дјевојчицу од 17 година која је својим знањем покорила Европу, али је толико скромна да о томе једва можете да је натјерате да прозбори коју.

Зато вам име Јелена Иванчић вјероватно и неће звучати познато. Нема је на телевизији, у вијестима, па ни у новинама. Након вијести да је она апсолутна побједница Европске математичке олимпијаде и да је једина од 196 такмичарки остварила максимално могућа 42 поена, покушали смо да је добијемо преко Математичке гимназије.

„Пробајте мејлом. Јелена је стидљива и скромна дјевојчица, али можда мејлом пристане да вам одговори“, рекао је директор школе Срђан Огњановић, напомињући да је већ једно гостовање на телевизији отказала.

Јелена је мејлом љубазно одговорила али сажето и скромно. Свој невјероватан успјех, чињеницу да је једина од 196 такмичарки освојила максимум поена, није назвала никаквим специјалним даром.

„Мислим да је само битно да радиш оно што волиш и да уживаш у томе“, кратко је за Телеграф објаснила овај успјех.

Такмичење је било право спартанско. Трајало је два дана, а такмичари су сваког дана рјешавали три задатка по четири и по сата у континуитету. Како Јелена каже, припреме трају стално.

„Припремам се рецимо од осмог разреда, пошто се иначе не припремамо за одређено такмичење већ више за све истовремено, па напредујемо и онда идемо на више нивое. Осјећај је супер. Баш ми је драго и баш сам поносна због медаље. Још од четвртог основне ми је био сан да упишем Математичку гимназију, ту је кренуло моје интересовање за математику и то ми је био први циљ“, каже српска и европска најбоља математичарка.

Јелена има пуно медаља. И прошле године била је најбоља у Европи и вратила се окићена златом. У једном од ријетких интервјуа које је дала, избјегла је да каже колико медаља тачно има, под изговором да их “више не броји”.

Штета што је не можемо гледати и слушати чешће, јер је она је једно од најљепших лица Србије – лијепа, паметна и скромна, спој особина какав данас можемо упознати само ако се потрудимо.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here