Јелисавчић: Kојима данас смета српска црква сутра ће им сметати српска држава!

Поделите:

Инструирани напади на СПЦ нису питање ни индоктринације нити програмираниног атеизма “пале”, материјалистичко-меркантилистичке и позитивистичке Западне цивилизације, него огледало духовног параметра једног народа и духовне инволуције српског народа. Заправо, кад кажем да нису питање индоктринације и програмираног утицаја, желим да кажем да је то одговор а питање зашто је тако како је, требали би смо да поставимо себи самима. Духовност српског народа се последњих деценија одржава на “стакленим ногама” и у таквим околностима врло га је лако “третирати” опробаним методама индоктринације. Наметнут константни сукоб између нагона и морала, инсистирање на конзументизму и технократији, инсистирање на конформизму и релативизму, скептицизму и опортунизму, одвајање душевног и духовног, и инсистирање да смо МИ оно што имамо а не оно што јесмо, даје у финалу оно што је данас српски народ – разједињена биомаса у легионима свега и свачега. Не саборна ћелија, него бесмислени, разједињени, егоизмом и лицемерјем огољен колектив.
Kо смо ми да коментаришемо у чему се вози Патријарх? Да ли смо опорезовани на име тога? Да ли би можда Патријарх требало да се вози на тротинету? Да ли ми као народ разумемо шта представља институција Патријарха?
Зашто бринемо о томе у чему се возе владике а не бринемо о сопственом спасењу? Зашто од јутра до сутра забадамо носеве у сукобе у СПЦ уместо да се молимо за благостање? Зашто на послетку, ликујемо над тим? Одакле нам право да о томе судимо и тиме се бавимо, и чиме смо то право заслужили – Аскетизмом? Светошћу каквом? Жртвом? Несебичном љубављу?
Ако смо духовност изгубили, да ли схватате да деградирањем СПЦ губимо и важан реал-политички стуб, који је вековима био кохезивни материјал за одржавање и преживљавање национа?
Ништа ми Срби данас нити разумемо нити имамо капацитет да схватимо. И није више ни до комунизма. Јер, знате, били су Турци ипак нешто дуже. До нас је, огољене душевне наказности и ампутиране духовности.
У једно сам потпуно убеђена – сви они који не разумевајући ништа критикују једино што нам је остало неупрљано први у реду би издали и државу и веру и породицу и Бога, и то за најлошији Ауди у возном парку СПЦ.

Извор: Фејсбук профил Јелене Јелисавчић

Поделите:

10 Коментари

 1. Ajde, pisu se po; i tim “fejsbukovima” razne bydalastine; i pyzevi geguckaju, geguckajuci slinave, slinaveci pisu…, al
  odakle potreba svaku glupost prenositi na sajtu! Pa, ova dvije rijeci, onako jednu do druge, me umije povezati.
  Budalastina!

 2. Niko nije nedodirljiv i svako je podlozan sudu javnosti pa i crkva sa sve patrijarhom. Nije to zabadanje nosa u tudje vec nismo slepi da ne vidimo nacin zivota koji odudara od prihvatljivih normi u ovoj siromasnoj zemlji. Nema mesta za skupa auta niti zlatne stapove.

  • Tako je Slobodane. Samo kod nas, crkveni arhijereji sljaste ko bozicne jelke, u pozlacenim odorama, sa ogromnim zlatnim krunama na glavi. Kad se okupe, reklo bi se “kraljevi”.

   A nama propovedaju trpljenje, milosrdje i pomoc gladnom, starom i bolesnom

   • Kako da očekujete od vernika da priloži prilog a ispred crkvenih zdanja stoje skupa auta. Nije to ono pravo. Ne znam kako bliže dočaram. Ovi danas, patrijarhu Pavlu nisu ni do kolena, jer čovek je živeo skromno, sam sebe krpio i ušivao, a koristio javni prevoz.

 3. Nije to po meni najveci problem. Problem je sto prekriveno slojem “apoliticnosti”, SPC je itekako politicna i to odana cesto retrogradnim idejama koje Srbiji donosi samo stetu. SPC recimo danas pravi bauk od zapada a veoma ignorise svo zlo koje je komunizam srucio na srpski narod i pogotovo na SPC. Verovatno je to zato sto su kao donedavno u Bugarskoj Crkvi, i u nasoj crkvi mnogo Episkopa i popova koji su cinkali za DB.

  • Nije iskljuceno da izvesni popovi cinkare i danas, tj da su ucenjeni, na sledeci nacin :
   Drzava im ne trazi prihode i rashode, pusta ih da medjusobno dele prihode bez da placaju porez. Za uzvrat, moraju da saradjuju.

 4. Ova gospa je dosta nalupetala da sačuvaj nas Bože od takvih pisaca! Ali sto tako “sačuvaj nas Bože” i od takve crkve kao što je SPC! Odnosno njenih “pastira” (Jebo im pas oca i mater lopovsku!)

 5. Јел попа крао?
  Онда није попа већ лопов!
  Јел попа има тарифу за посао свештеника?
  Онда није попа већ трговац услугом!
  Јел попи битније материјално стање од бриге за духовност парохијана?
  Онда није попа него гуру.
  А сви који бране побројане нит су верници нит религиозни,нит помажу цркви,они су демагози који помажу разарању Цркве.
  И исти су као они који форсирају само приче о лоповима који користе Цркву а не о поповима који су духовници.

 6. Nisu samo kod nas takve odore u Sveštenstva,u svim Pravoslavnim Crkvama je tako.To je standard. Šta bi vi hteli da nam Sveštenici/Vladike idu pocepani i voze se u fićama? Nije ovo više doba komunizma “drugovi”. A vi crkvite od ljubomore.

  Voze hozde i fratri još bolje pa vas ne čujem da kevćete zbog njih.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here