Јелка с дечјим жељама није по закону ЕУ

Поделите:

Од традиције се одустало јер родитељи морају да дају пристанак за обраду података, а надлежнима прете велике казне ако их не чувају по прописима

Jелка на коју су деца из Рота у Немачкој качила папириће с жељама ни ове године неће бити украс божићне пијаце због страха градских власти да крши нову европску регулативу о заштити личних података. Годинама су малишани из овог градића у близини Нирнберга једва чекали крај године, знајући да ће бар некима од њих жеље испунити ако не Деда Мраз онда градски челници. „Велт” пише у свом онлајн издању да су ранијих година организоване дечје посете ватрогасној станици, добијали су књиге на поклон, а један дечак који је написао да би желео да постане градоначелник добио је прилику да цео дан проведе с првим човеком града.

Закон који је ступио на снагу широм Европске уније 25. маја изазвао је бројне недоумице код свих који обрађују податке Европљана, а ову традицију у Роту је толико закомпликовао да су власти од ње коначно одустале.

Регулатива ГДПР јединствени је правни оквир који прописује већу одговорност за оне што рукују подацима о личности. Компаније и државни органи могу да сакупљају имена, адресе, електронске адресе само ако корисник на то да пристанак.

У случају јелке, деца су на папирићима поред жеља остављала и адресе, а закон налаже да за особе млађе од 16 година родитељи морају дати пристанак за обраду података. То би подразумевало много заморне папирологије, али и много више од тога. Ако компанија или владина установа не чувају податке по прописима, прете им огромне казне. Закон такође омогућава корисницима већу контролу над подацима који се о њима прикупљају.

Очигледно је да челници Рота желе да избегну било какав ризик. После консултација са повереником за заштиту података о личности, одлучили су да ни ове године не буде јелке са дечјим жељама.

Прошле године је такође отказана јер је ГДПР већ био усвојен (2016) и чекало се да ступи на снагу.

Последњи пут су малишани исписивали листиће са жељама 2016, али је и тада због бриге за безбедност података јелку заменио ковчег жеља. Деца су кроз прорез убацивала папириће тако да су њихови лични подаци били заштићени од погледа потенцијалних злонамерних пролазника који би податке окачене на јелки могли да злоупотребе.

Прошлог месеца је објављено да је једна болница у Португалији прва кажњена на основу ГДПР, и то са 400.000 евра, јер није спровела одговарајуће техничке и организационе мере да заштити податке пацијената. Запослени у болници имали су приступ подацима кроз лажне профиле на интерној мрежи. Осим тога, лекари су имали неограничени приступ свим извештајима о пацијентима, без обзира на своју специјализацију.

За кршење прописа је прописана казна од четири одсто годишњег промета или 20 милиона евра, који год износ да је већи. Неке ваневропске компаније, посебно америчке, биле су толико заплашене да су првих дана сасвим ускратиле услугу европским корисницима. Један кинески произвођач паметних сијалица, повезаних на интернет, обавестио је 25. маја Европљане да због новог закона више неће моћи да користе њихове услуге. „Нест”, у власништву „Гугла”, продаје термостате и безбедносне камере повезане на интернет. У мају су њихови купци добили обавештење да ће, пре него што подесе температуру у стану, морати да прихвате нову ажурирану политику приватности.

Поборници заштите приватности хвале европски закон и очекују да ће донети већу сигурност корисницима изван ЕУ јер ће компанијама бити једноставније да имају једну политику за све него да се прилагођавају свакој земљи. До тога, међутим, још није дошло, макар не у САД, углавном због тога што постоје нејасноће око усаглашености.

Критичари имају замерке да ГДПР није довољно прецизан. На пример, наводи се да компаније морају да обезбеде „разуман” ниво заштите личних података, али нема јасне дефиниције шта то значи.

 

Politika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here