Јеремић криви ботове за свој неуспех на изборима

Поделите:

Вук Јеремић, као у оној народној “царево ново одело”, никако да схвати да узроке свога политичког тоталног фијаска на председничким изборима у Србији треба да тражи у народу, а не у “некаквим ботовима” који су ето, променили изборну вољу грађана Србије, отприлике баш као што се десило, касније и на америчким председничким изборима!?

У својој параноји и елементарном непознавању српске вишепартијске политичке сцене као посебног одељка из предмета “политика културе” која се додуше под неким другим именом изучава на београдском ФПН-у, Вук Јеремић иде даље, па из нетачне премисе извлачи баш паметан закључак, да су управо “ти ботови” решили исход избора у Србији, још 2012.године, јасно алудирајући на улазак СНС-а и Вучића у владу Србије!?

Значи ботови су криви зато што Вук Јеремић данас није председник Србије, зато што његова, тада још нерегистрована странка није освојила власт, макар у Београду…А, можда су неки други, “светски ботови” криви зато што није постао Генерални секретар УН!?

Да се човек прекрсти левом и десном. Вуче, да ли твоја фамилија, комшије и цело очево село уопште зна шта су то “ботови”? Да ли је 2012.године ико у том селу, а вала и у селима широм Србије, па и у неким мањим градовима, ико старији од 40 година имао компјутер у кући и посебно да са њиме лови “ботове” и њихове вести? Или су им можда “ботови” долазили у Дневник, онај на РТС-у у пола осам, а чак можда и у снове?

Вук Јеремић опет прави лажни алиби, покушавајући бар својим уваженим гостима сеансе са америчким плаћеним лобистом ( а међу њима смо видели и бившег Тадићевог премијера, чика Мирка Цветковића!) да по ко зна који пут објасни да су, ето “ботови” криви што они из Чачка, Милановца, Kрушевца, Kрагујевца нису гласали за њега!?! Нема везе што исти ти грађани и не знају значење појма “бот”, битно је да су лоцирани кривци…

У ту сврху, Вук Јеремић је ( сигурно не за мали хонорар) довео пораженог демократу из САД, да опет шачици окупљених истомишљеника у суперлуксузној Сали, понови Вукове тезе: “Ботови су за све криви, што је у САД победио Трамп, а у Србији Вучић”!?

Kако је на Западу новац светиња, ко плати тај и добија све што жели. Само је битна висина хонорара, па тако и уваженом госту, председнику The Rendon Group, Џону Рендону, уопште није био проблем да прича све оно што је желео да чује његов домаћин кешарош, Вук Јеремић!?

И тако је Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) организовао, пре три дана, тобоже, панел дискусију под називом „Демократија у доба ботова и нестабилности – Сумрак или еволуција?“.

Да би, због окупљених слушалаца, “чорба била гушћа”, представљајући Рендона, Јеремић га је толико нахвалио, као да му је “рођ најрођенији”! Kако је један од најутицајних политичких аналитичара данашњице, професор на два престижна универзитета Харвард и Беркли и некадашњи политички директор америчке Демократске странке.

Е, у том грму је “лежао зец све време”. Вук Јеремић још од времена када је као беспосличар тумарао улицама Вашингтона, после пораза демократског кандидата на председничким изборима далеке 2005.године, не може да се истргне из крила ове америчке странке!?

Панел дискусија отворена је темом експанзије лажних вести и ботова и њиховим утицајем на демократију.

Јеремић је на самом почетку указао да су Србији лажне вести и ботови у пуној мери присутни већ шест година, док су у Америци експанзију доживели тек 2016. године, током последње кампање за председничке изборе. Он је поставио питање какав је утицај ових феномена на демократију и постоји ли ефикасан одговор на “поплаву” лажних вести.

Према речима Џона Рендона лажне вести и ботови као инструмент за ширење таквих вести у великој мери су променили јавни дискурс не само током изборне кампање у САД већ и током Брегзита и додао да, без обзира на милионе уложених долара, две највеће партије у САД нису нашле адекватан одговор на ова питања.

„Са таквим појавама се понашате као са астероидом који иде ка вама. Ако га уочите на време имате шансе да га погодите и скренете га са правца. Проблем је у томе што таква појава није на време уочена, а кад је већ била ту било је прекасно и прескупо да се одреагује“.

Он је додао да је једини начин да се друштво одбрани од напада „ботова“ односно организованих покушаја политичких организација да мењају јавни дискурс на овакав начин – транспарентност.

Значи, ако Вук Јеремић освоји “ботове”, ето га на власти?! “Сирома човек, рекли би његови земљаци Чачани, “опет је заборавио да ми гласамо, а не неки, како кажете да се зову, ботови”!?

П.Ј.

embargo.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here