ЈЕРЕМИЋ ВИШЕ НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СА СОБОМ Вук: Иринеју, ‘ајде да се сликамо!

Поделите:

Уласком Бошка Обрадовића у Савез за Србију, позиција Вука Јеремића, главног десничара у тој коалицији, почела је озбиљно да се дрма.

У жељи да је ипак учврсти и осигура, Јеремић је одлучио да, за почетак, о себи изгради слику великог пријатеља црквених великодостојника.
Испоставило се пак, према речима наших саговорника, да је његова жеља за тим велика, а пут трновит… Јеремић је, наиме, средином јула превалио дугачак пут, отишавши до Цетиња да би се састао са митрополитом Амфилохијем.

Владика га је примио, попричао са њим, али заједничка фотографија, која је Јеремићу била и најважнија, изостала је. Он је морао да се задовољи само својом фотографијом испред те митрополије, коју је, наравно, одмах објавио на друштвеним мрежама. Ту се није зауставио, па се бацио у акцију јурења патријарха. Kако смо сазнали, он месецима покушава да закаже састанак са патријархом Иринејем, који поглавар СПЦ, образлажући то бројним обавезама упорно одбија.

– Али, Јеремић не одустаје, отишао је толико далеко да је почео да се распитује на које догађаје патријарх иде да би успео да га ухвати, накратко поприча са њим и то овековечи фотографијом. Наравно, онда би се похвалио да има подршку СПЦ… – каже наш извор.

А да је заиста спреман на то, доказао је на почетку предизборне кампање за председничке изборе. Јеремић је тада искористио присуство митрополита Порфирија на скупу у Требињу, сликао се са њим, а онда фотографију убацио у свој предизборни спот. Порфирије је био принуђен да реагује, па је затражио од Јеремића да неизоставно уклони фотографије и делове видео-снимака из предизборног промотивног материјала у којима се појављује његово преосвештенство.

Имам обавезу да обавестим јавност да нисам ни претпоставио да би моје учешће на том верском скупу, на који сам позван као гост, могло бити (зло)употребљено у сврху политичке промоције, у било чијој председничкој или било каквој другој кампањи – навео је тада митрополит.

Политички аналитичар Бранко Радун за „Ало!“ каже да га ови Јеремићеви поступци уопште не изненађују.

– Није ово ништа ново, ако се сетимо деведесетих, видећемо да су разни политичари волели да се сликају са представницима Цркве да би привукли бирачко тело склоно традицији и себе представили као патриоте и православце. Јеремић зато и јури Иринеја, да би заједничком фотографијом послао поруку да њега Црква подржава. То је постала његова устаљена фора, да се пошто-пото набави слика и то искористи да каже да има подршку СПЦ и да је традиционалиста. Али његов проблем је што је од стране цркве, жаргонски речено, проваљен… – каже Радун.

alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here