Јеремићеви донатори ухапшени у САД и Кини

Поделите:

Mедијска мрежа Антидот на свом порталу објавила је данас трећи наставак „досијеа Вук Јеремић”, насталом у сарадњи са колегама из Хонг Конга, Мексика, Чешке и САД, у коме, наводе, открива позадина формирања невладине организације ЦИРСД у Београду, као и права природа Јеремићевих веза са ухапшеним сарадницима и финансијерима те органиазције.

„Да би српска јавност сазнала за све сумњиве послове Јеремића, било је потребно да епилог добије међународне размере како би се сагледала целокупна ширина феномена са којим смо се суочили. Након што су у новембру прошле године, због оптужби за умешаност у корупцију и међународно прање новца, власти САД ухапсиле Патрика Хоа, главног финансијера Јеремићеве организације и предузетничке агенције и Шеика Тидијана Гадиа, члана Саветодавног одбора ЦИРСД-а, клупко је почело да се одмотава, а читав ланац високе међународне корупције напокон разоткрива” каже Антидот.

Додају да је још од новембра 2017. године, када су његови сарадници ухапшени, Јеремић ћутао и покушавао да спречи да та вест не дође до домаћих медија, али се „нашао затечен када је ова тајна крајем маја ипак испливала на површину и попут цунамија покрила целокупну политичко-медијску сцену Србије”.

Наводе да је у одбрану, понављао само да су ти људи ухапшени у новембру и зашто би се сада о томе причало.

За свега три године, на рачун приватне фирме Јеремића и његове невладине организације ЦИРСД, уплаћено је више од 7,5 милиона долара, а „највећи део тог новца донирали су људи који су недавно ухапшени у САД и Кини због умешаности у високу међународну корпуцију” речено је у тексту.

Ји Ђи­јан­мин­г    /      Па­три­к Хо

Како кажу, та сазнања потврђена су у сарадњи са колегама и недвосмислено указују да се такозване консултантске услуге, „које је Јеремић пружао својим иностраним клијентима, а о чијем карактеру не жели да упозна јавност, заправо савршено уклапају у коруптивни образац понашања његових најближих сарадника и финансијера”.

Наводе да постоји основана сумња, „коју би надлежни органи требало детаљно да истраже, да су се оне сводиле на лобирање ради добијања уносних послова у сектору енергетике, које по правилу укључује подмићивање водећих политичара у земљама трећег света како би се жељени циљеви реализовали мимо постојећих закона”.

Хо и Шеик Гадио ухапшени су у Њујорку, под оптужбом да су починили низ кривичних дела везаних за корупцију, подмићивање и прање новца. Оптужбе их терете да су повредили америчке законе који се тичу корупције и прања новца, а у време када је Хо, генерални секретар фондације ЦЕФЦ, починио ове недозвољене радње, Јеремић је био ангажован као консултант ЦЕФЦ за подручје Африке и Латинске Америке, указује Антидот.

За послове посредовања у послу који је подразумевао подмићивање високих званичника Чада и Уганде, Јеремићев колега и блиски сарадник Шеик Гадио добио је провизију од 400.000 долара, додаје се у досијеу.

Истичу и да су четири месеца после хапшења Хоа, кинеске власти покренуле истрагу и против Хоовог шефа, председника и извршног директора компаније „Ћина Енергy Цомпанy Лимитед” и њене фондације ЦЕФЦ Ји Ђианминга главног донатора ЦИРСД-а, због проневере 38 милиона долара.

„После хапшења контроверзног тајкуна Ји Ђианминга, тема о криминалу и корупцији у коју је укључена компанија ЦЕФЦ постала је ударна и у медијима у Кини. Бројни истраживачки портали и угледни дневни медији пишу и о улози Вука Јеремића у пословању тог конгломерата, посебно док је био председавајући ГС УН” кажу у Антидоту.

Антидот наводи и Емилија Лозоју, кога назива блиским пословним сарадником из времена док је Јеремић обављао функцију председавајућег ГС УН и Лозију називао „братом” , а који је светској јавности постао познат након што га је специјални мексички тужилац јавно довео у везу са посредовањем у давању 10 милиона долара мита актуелном председнику Мексика Енрикеу Пењи Нијету током председничке кампање у тој земљи.

„Након договора Ји Ђинминга и Емилиа Лозоје, уз посредничку улогу Вука Јеремића, председника ЦИРСД-а посебно је занимала реформа мексичког нафтног сектора, која је била услов свих услова за омогућавање привилегованог положаја ЦЕФЦ и реализацију поменутог договора. Да би се тај договор, вредан 4 милијарде долара, спровео, било је неопходно обезбедити подршку председника Мексика за доношење одлуке о отварању тамошњег енергетског тржишта за стране инвестиције, на чему је Јеремић уз помоћ Лозоје активно радио”.

Антидот наводи и да је Јеремић у септембру 2013. године од надлежног одбора Скупштине Србије затражио дозволу за потписивање уговора са компанијом ЦЕФЦ, а у допису се наводи да ће подручје његовог деловања бити Африка и Латинска Америка.

„Подаци које је прикупио истраживачки тим Антидота, указују да образац, по коме послују његови пријатељи, браћа, сарадници и финансијери, итекако имају везе са Вуком Јеремићем који се појављивао у улози посредника у закључењу великих послова, али и званичног саветника обе компаније – и ЦЕФЦ-а и ПЕМЕX-а”.

Тако је, 28. марта 2013. године, у време док је обављао високу функцију у УН, Јеремић организовао и учествовао на састанку у Хонг Конгу између Ји Ђианминга и Патрика Хоа са Емилиом Лозојом, људима који су данас или оптужени или под сумњом за учешће у великим корупционашким пословима који се мере десетинама милиона долара. каже Антидот и додаје да је упутио и питања Јеремићу:

У чему се тачно огледала ваша улога саветника компаније ЦЕФЦ, због чега не помиње да је обављао функцију саветника и у мексичкој компанији ПЕМЕX и коју је врсту послова радио за њих.

У ком својству сте, у време док сте били председавајући ГС УН, присуствовали састанку Ји Ђианминга и Патрика Хоа са Емилиом Лозојом, о чему се разговарало на састанку, какви су договори постигнути и каква је била ваша улога у њиховој каснијој реализацији, такође је питање Антидота као и да ли су приходи које је остварио по основу пружања консултантских услуга компанијама ЦЕФЦ и ПЕМЕX, имали било какве везе са реформом енергетског сектора у Мексику.

 

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here