Јереван: Француска спремила низак ударац Србији

Поделите:

Такозвана Република Kосово, како најављују приштинске власти, не само да ће на самиту Франкофоније у Јеревану постати придружена чланица ове међународне организације, већ ће и косовски председник Хашим Тачи у главном граду Јерменије добити прилику да говори о опцији корекције граница, са могућношћу уједињења Прешевске долине са Kосовом, пише Спутњик.

“Данашња Француска нам није савезник”

– Франкофонија је, подсетимо, основана 1970. године, и у почетку је била мали клуб северних земаља у којима се говори француски језик. Данас је то важна међународна организација коју чине 54 земље-чланице, 26 држава-посматрача и четири придружене чланице, које сарађују на пољу културе, науке, економије, правде и мира – каже др Срђан Перишић, професор међународних односа.

Kосово је, подсећа Перишић, добило статус посматрача у Франкофонији 2014. године, док Србија тај статус има од 2006.

– Франкофонија окупља 84 државе, од којих велики број није признао Kосово као самосталну државу, а ево сада ће то да се провуче кроз овај самит у Јерменији. Дакле, Kосово је тиме практично направило један искорак, добар дипломатски потез, а јасно је ко у овом случају помаже приштинским властима. То је искључиво Француска. Ово је заправо контраудар Kосова, да преко Франкофоније појача своје међународно признање и сада се очекује притисак Париза на чланице ове међународне организације које нису признале Kосово, да то ураде – објашњава Перишић.

На питање колико је придружено чланство Kосова у Франкофонији погодно тло за реализацију идеја приштинских власти о независности, историчар Драгомир Анђелковић каже да треба имати на уму да Франкофонија није међународна организација попут УН или ОЕБС-а, односно да није организација од великог политичког значаја.

Према његовим речима, Kосову је зато лакше да уђе у ту врсту организације него у УН, јер та врста асоцијације зависи, у великој мери, од става Париза.

– Отуда добра воља Париза може Kосово да уведе у Франкофонију, а то нама само треба да покаже да нам данашња Француска свакако није савезник, а вероватно ни пријатељ. Kада говоримо о томе да ли ће Kосово у Франкофонији добити додатни простор за деловање, треба знати да је придружено чланство у овој организацији у великој мери усмерено ка албанској јавности на Kосову и Метохији. Тачи се бори са Харадинајем и користи сваку прилику да се истакне као неко ко се бори за албанске интересе – сматра Анђелковић.

Др Срђан Перишић пак верује да Франкофонија није нимало безазлена организација, и да пријем Kосова у придружено чланство представља вид притиска на Србију.

– Француска овде потпуно стоји на антисрпским позицијама. Та земља, која досад уопште није била ни у каквим разговорима на релацији Београд-Приштина, сада се појављује како додатни савезник Албанаца са Kосова – каже Перишић.

Иначе, на самиту Франкофоније у главном граду Јерменије одлучиваће се и о захтеву Србије да постане придружена чланица те међународне организације, а нашу земљу ц́е представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here