Јерменија позвала свет да призна независност Карабаха

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК владе Јерменије Никол Пашињан позвао је међународну заједницу да призна независност самопроглашене Републике Арцах.

Азербејџански и међународни назив Арцаха је – Карабах, а за њега Баку и Јереван воде већ трећи озбиљни рат.

Пашињан је у интервјуу телеканалу Euronews поводом свог апела рекао:

„Да би зауставила хуманитарна катастрофа и даља ескалација овог ратног сукоба, међународна заједница мора деловати одлучно и признати независност Арцаха (Карабаха)“.

Пашињан је претходно изјавио да је његова земља спремна на одређене уступке поводом Арцаха (Карабаха).

Никол Пашињан

Ова понуда је претходила позиву свету да призна Арцах (Карабах), а била је дата пре него што су азербејџанске снаге на јужном фронту (недалеко од границе са Ираном) доживеле озбиљан пораз.

Сви су изгледи да су ти могући `уступци` били слични плану који је иницирао Иран: да Јермени врате Азербејџану шест општина на спољном ободу Арцаха, да јермени задрже само једну (део бившег совјетског Црвеног Курдистана који је укинут 1930.), а да Баку, за узврат, призна независност Арцаха (Карабаха).

Могуће је да су у Степанакерту и Јеревану охрабрени и тиме што је Канада суспендовала свој војни извоз у Турску. А за Анкару је то озбиљан ударац јер Турска за производњу дронова користи канадске сензоре и ласерске системе за навођење.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here