Јесте ли знали да је ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ подигнута на месту ‘чудотворног извора’?

Поделите:

Црква Свете Петке је једна од познатијих грађевина на простору Калемегдана, тачније у Доњем граду београдске тврђаве, где се издваја у штуром пејзажу као својеврстан споменик некадашње намене овог простора.

Градња Цркве Свете Петке започета је 1935. године, по пројекту архитекте Момира Коруновића и трајала је две године, да би се завршила тако што је црква освештана на дан Св. Петке Параскеве 1937. године.

Сама црква саграђена је изнад извора који се сматра „чудотворним“. Подаци о његовом постојању на том локалитету потичу из средњег века. И данас се људи окупљају у цркви како би попили чашу воде са „светог“ извора, попут њихових предака. Свештеници отварају и освећују извор једном месечно.

За време Првог светског рата, 1915. године извор је напрасно пресушио, што је тада протумачено као најава велике несреће. Када се узме у обзир да је те исте године пао Београд, може се рећи да је предсказање било тачно.

Дан када је вода поново потекла, 28. фебруар 1918. године се обележава као празник у Цркви Свете Петке.

Приликом копања темеља за Цркву Свете Петке ископани су остаци неког старијег храма, као и кости српских војника који су погинули приликом одбране Београда 1914-1915. године. Оне су пренете у костурницу саграђену у бедемима Јакшићеве куле где се и данас налазе.

Сама капела је двапут живописана. Први пут је то било дело академског сликара Владимира Предајевића, међутим, због лошег квалитета материјала је брзо пропало.

Унутрашњост цркве данас покривају мозаици, које је у периоду од 1975. до 1982. године израдио сликар Ђуро Радуловић, а освештао Патријарх Герман 27. фебруара 1983. године.

Постоје подаци да је некада на простору Доњег града подигнута Капела Свете Петке када су мошти ове светитељке премештене у Београд на молбу кнегиње Милице Султану 1417. године. Међутим, после турског освајања Београда 1521. мошти су однете у Цариград. Тадашња капела је била у виду земунице у коју се силазило низ степенице и није познато да ли је била близу места где се налази данашња црква.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here