Јевреји у Француској критиковали Макронову одлуку да Петену ода признање

Поделите:

Савет јеврејских институција у Француској саопштио је да је “шокиран” изјавом председника Емануела Макрона који је рекао да ће у суботу бити одато признање маршалима у Првом светском рату, међу којима и Филипу Петену

Савет јеврејских институција у Француској саопштио је данас да је “шокиран” изјавом председника Емануела Макрона који је рекао да ће у суботу бити одато признање маршалима у Првом светском рату, међу којима и Филипу Петену за којег је рекао да је био “велики војник” Великог рата.

“Једина ствару коју памтимо од Петена јесте да је у име француског народа представљао национално понижење на суђену у јулу 1945. године”, рекао је председник Савета Франсис Калифа.

Не негирајући да је Петен био велики војник током рата 1914-1918, Калифа је подсетио да је Петену суђено у Високом суду у јулу 1945. године за сарадњу с непријатељима и велеиздају.

Петен (1856-1951) је био француски војсковођа, касније председник “Вишијевске Француске” од 1940. до 1944. Због војних успеха у Првом светском рату у Француској је сматран херојем, али је због колаборације с нацистичким окупаторима у Другом светском рату осуђен на смртну казну коју је тадашњи председник Шарл де Гол преиначио у доживотни затвор.

Макрон је данас рекао да ће Петену бити одато признање као и осталим маршалима у Првом светком рату наводећи да је он био велики војник у Великом рату иако је учинио лош избор у Другом светском рату.

Као командант у Првом светском рату, Петен је познат по одбрани Вердена од Немаца 1916. Касније, као командант у служби, увелико је допринио повећању морала у француској војсци 1917. године.

Генерал Петен је промовисан у чин маршала 1918. године после примирја.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here