Јевреји у Немачкој упозорени да не носе традиционалне капе у јавности

Поделите:

Немачки комесар за борбу против антисемитизма позвао је Јевреје да избегавају ношење кипа у јавности.

Феликса Клајна је упозорио Јеврејима послао због пораста антисемитизма.

Клајн је рекао да се његово мишљење о ношењу традиционалних капица у јавности „променило”.

„Не могу да препоручим Јеврејима да стално носе капу свуда у Немачкој”, рекао је он новинској групи Функе.

Немачка влада је прошле године забележила нагли пораст броја кривичних дела повезаних са антисемитизмом.

Званични подаци показују да је 2018. године почињено 1.646 злочина из мржње према Јеврејима – десет одсто више него претходне године.

Број физичких напада на Јевреје у Немачкој такође је повећан са 37 током 2017. године на 62 током 2018. године.

У изјави за лист Ханделсблат, министарка правде Катарина Барли рекла је да је повећање антисемитских злочина „срамотно за нашу земљу”.

Шта каже Феликс Клајн?

Клајн је мисли да је до повећања броја напада на Јевреје дошло због тога што се „укидају инхибиције.”

Интернет, друштвени медији и „стални напади на нашу културу сећања” могу бити фактори који су допринели јачању антисемитизма, додао је Клајн.

Он је такође позвао надлежне да обуче полицајце, наставнике и адвокате како би знали „шта је дозвољено, а шта није” када се „суоче са антисемитизмом”.

Његови коментари долазе неколико недеља након што је немачки правни стручњак за антисемитизам изјавио да су предрасуде о Јеврејима „дубоко укорењене” у немачком друштву.

„Антисемитизам одувек постоји овде. Али мислим да је недавно поново постао гласнији, агресивнији и неподношљивији”, рекла је Клаудија Ванони новинској агенцији АФП.

Зашто антисемитизам јача?

Јеврејске групе упозориле су да јачање крајње деснице подстиче антисемитизам и мржњу према другим мањинама широм Европе.

Од 2017. године, десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) главна је опозициона странка у земљи. Представници АфД су против миграната, али поричу да странка заступа антисемитске ставове.

Међутим, јеврејске групе и други политичари критиковали су бројне изјаве чланова АфД-а, попут примедби о холокаусту.

Прошле године, истраживање у ком су учествовале хиљада европских Јевреја открило је да су многи све забринутији због антисемитизма.

 

BBC

Поделите:

2 Коментари

  1. Има много случајева где су евреји обилно финансирали провокаторе и изазивали антисемитизам. Под антисемитизмом они сматрају свако разоблачивање њиховог деловања и сваку нетолерантност на исувише надмено и дрско понашање евреја према нееврејима. Судбина Германије је увек била у рукама малог народа. Не заборавите да је немачки настао као вештачки језик из тојча/дојча и јудиша. (успут: после завршетка другог светског рата уништено је много више немаца него што их је погинуло за време истог рата, али се о томе ћути).

  2. Jevreji finansiraju anti semitizam ? Pre bih rekao da iza ovoga stoji Putin da podstice nestabilnost Evrope. Rusija ima tradiciju podsticanja pogroma i antisemitizma.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here