Jevreji u Nemačkoj upozoreni da ne nose tradicionalne kape u javnosti

Podelite:

Nemački komesar za borbu protiv antisemitizma pozvao je Jevreje da izbegavaju nošenje kipa u javnosti.

Feliksa Klajna je upozorio Jevrejima poslao zbog porasta antisemitizma.

Klajn je rekao da se njegovo mišljenje o nošenju tradicionalnih kapica u javnosti „promenilo”.

„Ne mogu da preporučim Jevrejima da stalno nose kapu svuda u Nemačkoj”, rekao je on novinskoj grupi Funke.

Nemačka vlada je prošle godine zabeležila nagli porast broja krivičnih dela povezanih sa antisemitizmom.

Zvanični podaci pokazuju da je 2018. godine počinjeno 1.646 zločina iz mržnje prema Jevrejima – deset odsto više nego prethodne godine.

Broj fizičkih napada na Jevreje u Nemačkoj takođe je povećan sa 37 tokom 2017. godine na 62 tokom 2018. godine.

U izjavi za list Handelsblat, ministarka pravde Katarina Barli rekla je da je povećanje antisemitskih zločina „sramotno za našu zemlju”.

Šta kaže Feliks Klajn?

Klajn je misli da je do povećanja broja napada na Jevreje došlo zbog toga što se „ukidaju inhibicije.”

Internet, društveni mediji i „stalni napadi na našu kulturu sećanja” mogu biti faktori koji su doprineli jačanju antisemitizma, dodao je Klajn.

On je takođe pozvao nadležne da obuče policajce, nastavnike i advokate kako bi znali „šta je dozvoljeno, a šta nije” kada se „suoče sa antisemitizmom”.

Njegovi komentari dolaze nekoliko nedelja nakon što je nemački pravni stručnjak za antisemitizam izjavio da su predrasude o Jevrejima „duboko ukorenjene” u nemačkom društvu.

„Antisemitizam oduvek postoji ovde. Ali mislim da je nedavno ponovo postao glasniji, agresivniji i nepodnošljiviji”, rekla je Klaudija Vanoni novinskoj agenciji AFP.

Zašto antisemitizam jača?

Jevrejske grupe upozorile su da jačanje krajnje desnice podstiče antisemitizam i mržnju prema drugim manjinama širom Evrope.

Od 2017. godine, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) glavna je opoziciona stranka u zemlji. Predstavnici AfD su protiv migranata, ali poriču da stranka zastupa antisemitske stavove.

Međutim, jevrejske grupe i drugi političari kritikovali su brojne izjave članova AfD-a, poput primedbi o holokaustu.

Prošle godine, istraživanje u kom su učestvovale hiljada evropskih Jevreja otkrilo je da su mnogi sve zabrinutiji zbog antisemitizma.

 

BBC

Podelite:

2 Komentari

  1. Ima mnogo slučajeva gde su evreji obilno finansirali provokatore i izazivali antisemitizam. Pod antisemitizmom oni smatraju svako razoblačivanje njihovog delovanja i svaku netolerantnost na isuviše nadmeno i drsko ponašanje evreja prema neevrejima. Sudbina Germanije je uvek bila u rukama malog naroda. Ne zaboravite da je nemački nastao kao veštački jezik iz tojča/dojča i judiša. (usput: posle završetka drugog svetskog rata uništeno je mnogo više nemaca nego što ih je poginulo za vreme istog rata, ali se o tome ćuti).

  2. Jevreji finansiraju anti semitizam ? Pre bih rekao da iza ovoga stoji Putin da podstice nestabilnost Evrope. Rusija ima tradiciju podsticanja pogroma i antisemitizma.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here