Јеврејски лист оплео по Хрватима: Негирају своје злочине, усташе прерушене у националне хероје

Поделите:

Амерички онлајн часопис “Таблет”, један је од најутицајнијих јеврејских медија на свету, објавио је дугачак текст под насловом “Хрватска безочно покушава да из историје избаци своје злочине у холокаусту”.

На почетку текста Менахема Розенсафта, подсећа се да су лидери јеврејске заједнице и српске мањине у Хрватској бојкотовали протекле две године државне комеморације у Јасеновцу, показујуци импресивну моралну храброст и интегритет својим одбијањем да одобре историјски ревизионизам с ођеком порицања холокауста, цији је циљ рехабилитовати усташе.

“Таблет” подсећа да су усташе убиле стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја током Другог светског рата.

“За дом спремни” и Томпсон…
Та уздржаност у односима јеврејске заједнице и хрватских власти избила је у први план после фудбалске утакмица између репрезентација Хрватске и Израела 2016. године.

“Хрватски навијачи су скандирали злогласни усташки поздрав ‘за дом спремни’, а хрватски премијер седео је на трибинама и није реаговао”, наводи се на сајту “Таблета” и додаје да је тадашњи премијер Хрватске Тихомир Орешковић ипак издао саопштење у коме тврди да он и хрватска влада осуђују усташе.

Извињење је упутила и садашња председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић приликом посете Израелу 2015. године, међутим, она се касније у Kанади фотографисала са емигрантима који су држали “заставу са усташким симболима”.

“Таблет” наводи и да се Грабар Kитаровић похвалила да воли да слуша Марка Перковића, познатијег као Томпсон – хрватског певача који велича усташе, преноси хрватски “Индекс”.

Доброћудни радни логор
Поменут је и бивши министар културе Хрватске, Златко Хасанбеговић, кога “Таблет” описује као “екстремног националисту”, и његов долазак на премијеру филма Јакова Седлара под именом “Јасеновац – истина” у коме се Јасеновац не описује као логор смрти у којем су усташе починиле тешке злочине, већ као доброћудни радни логор.

Хасанбеговић је том приликом похвалио филм, док је другачије виђење имала амбасадорка Израела у Загребу, која је након приказивања филма путем отвореног писма поручила да Седларов филм “селективно приказује историју” и да “покушава да умањи размере страшних злочина који су почињени”.

“Таблет” критикује и садашњег премијера Хрватске Андреја Пленковића зато што му је требало десет месеци да уклони спомен плочу погинулим ХОС-овцима на којој се налазио и усташки поздрав.
Наводи се да геноцид над Јеврејима, Србима и другима у НДХ нису починили Немци, већ домаће снаге “без учешћа СС-а (Шуцштафел) и немачких снага”.

Испади Фрања Туђмана

“Таблет” подсећа да су усташе основале неколико логора, од којих је најстрашнији био Јасеновац – у тексту описан као Аушвиц Балкана. Kритикује се и садашњи став музеја у Јасеновцу, који је “више представљен као сабирни и радни логор”, него као логор смрти.

Добар део текста, “Таблет” је посветио антисемитским испадима Фрање Туђмана, па се спомиње и његова позната изјава да је срећан што му супруга није ни Српкиња ни Јеврејка, као и да је намерно умањивао број убијених Јевреја у НДХ – због чега се два пута извињавао Светском јеврејском конгресу.

“Туђман је ефективно започео процес претварања усташа у хрватске патриоте, тврдећи да Хрвати фашисти и Хрвати антифашисти заслужују једнако признање за своју службу домовини”, пише “Таблет”, цитирајући “Њујорк тајмс” из 1997. године где се наводи да је јасно да “Хрватска није успела да се суочи са својим фашистичким наслеђем”, па су “Хрвати рехабилитовали хрватске колаборационисте устасее”. Додаје се да је усташку валуту куну Туђман прогласио важесћом валутом савремене Хрватске.

Послератна одмазда Титових партизана не може се упоредити и изједначити са усташким слочинима, наводи “Таблет”.

“Прерушавање усташа у националне хероје и узоре има забрињавајуће конотације у земљи и региону, где су етничка мржња и сукоби имали катастрофалне последице, не само током Другог светског рата, него током балканских ратова 1990-их година”, пише сајт.

 

 

Танјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here