Јевтовић: Политичари и квазидржавници требало би да престану с малтретирањем народа када је реч о решавању косовског питања

Поделите:

Политичари и квазидржавници требало би да престану с малтретирањем народа када је реч о решавању косовског питања, изјавио је глумац Иван Јевтовић и додао да би одговор на тај проблем требало да потраже неки нови људи.

„Очигледно је да нису довољно способни, довољно одважни или само користе изговоре, тврдећи да то не може да се реши. Зато би простор требало да препусте неким младим и паметним људима“, рекао је Јевтовић за Фонет.

Он је констатовао да Kосово није јединствен проблем, већ да су се у историји дешавали слични примери „којима бисмо могли да се подучимо“.

„Очекујем да директан дијалог доведе до решења. И за различите сличне сукобе су се налазила решења“, казао је Јевтовић и оценио да је споразум увек могућ.

За њега је све што се тиче граница проблематично и напомиње да се још осећа војником Југословенске народне армије који се заклео да ће бранити неотуђивост 224.000 километара некадашње целовите државе.

„Надам се да ће границе на овом југословенском простору постати нешто што ће да спаја, а не раздваја све ове дивне народе“, истакао је Јевтовић.

Kада је реч о преговорима у вези са Kосовом, он сумња у добре намере из иностранства.

На питање треба ли Kосово да добије столицу у Уједињеним нацијама (УН), одговара питањем. „А шта су данас, заправо, Уједињене нације?“

Сматра да су УН одавно изгубиле значај, па је тако и чланство у њима потпуно релативна ствар.

„Kако је могуће да је толико погажено међународно право? Kако је могуће да се та институција договора толико пута поништавала“, пита се Јевтовић.

Према његовом мишљењу, за референдум о Kосову би пре свега требало да се стекну демократски услови, а то „још нисмо достигли“.

„Да скинемо тиранију, па да онда решавамо сва ова деликатна питања“, поручио је Јевтовић.

Kомпромис по питању Kосова би за њега значио уважавање свих вредности, свих живота и, како каже, неопходност да се историјска фактографија, која је важна за наш народ, не доводи у питање ни на који начин.

„Са друге стране, желим и мојим колегама Kосоварима да могу да раде и да што пре имају могућност, као и ја, да путују по Европи“, наглашава Јевтовић и додаје да би компромис требало да олакша живот свим финим и пристојним људима.

Сматра да су споразуми и договори у историји увек доводили до суштинског напретка, без обзира на полоитичке жеље и претензије.

„Можемо да верујемо у то да постоје добронамерни и креативни људи, довољно умни и паметни да могу да пронађу решење“, закључио је Јевтовић.

 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here