Ји: Да ли српски медији извештавају о томе шта говоримо

Поделите:

Сједињене Америчке Државе (САД) дипломатијом, програмима помоћи и јавним порукама Србији и другим земљама региона наглашавају да су важни стабилност, безбедност и напредак, али демократија и основне слободе захтевају и поштовање људских права и владавину права, изјавио је заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји.
Он је, у интервјуу ФоНету, истакао да промена у Белој кући не значи да се мењају амерички приоритети у Србији и на Балкану, јер се ни интереси САД на Балкану нису променили.

“И даље желимо да регион буде успешнији, стабилнији, безбеднији и боље интегрисан у остатак Европе”, рекао је Хојт Ји и оценио да је то била политика САД у протекле две деценије и да ће она бити настављена.

Он је оценио да није могуће остварити дугорочно одрживу стабилност у Европи без владавине права, независног судства, слободних, независних и професионалних медија и поштовања људских права.

Према његовим речима, сви ти услови су неопходни за интеграцију у остатак Европе, жељу људи да остану у својој земљи и прилику за запошљавање младих, да би друштва била слободна и демократска.

Недовољна обавештеност о помоћи са Запада
Говорећи о недовољној обавештености јавности Србије о висини инвестиција и помоћи са Запада, Хојт Ји је указао да је то “делом кривица нас дипломата, чија је одговорност да објаснимо јавности у Србији шта радимо и зашто радимо”.

“Легитимно је, међутим, и питање да ли медији у Србији извештавају о томе што говоримо, шта саопштавају наше амбасаде, представници у Бриселу и Вашингтону”, сматра Хојт Ји.

Он је нагласио да су медији, који су истински независни и професионални, заинтересовани да чињенице и оно што се заиста догађа у Србији учине јавним.

“Можда су други ефикаснији у слању порука, на пример Русија. Помоћ и инвестиције из Русије су у Србији безначајне у поређењу са помоћи и инвестицијама европских и америчких партнера”, предочио је Хојт Ји.

Помињући да су прошле године инвестиције из Русије износиле око 80 милиона долара, а из Европске уније 1,5 милијарди, он је рекао да ту нема поређења, али да многи Срби имају утисак да Русија омогућава највише инвестиција и помоћи, што није тачно.

“Наш циљ је да покушамо да пружимо те информације и надамо се да ће их медији пренети. У интересу је јавности, али и медија, приказивање стања на терену.

Руска визија Србије различита
Не тврдимо да имамо најбоље медије, да немамо сличне проблеме, они постоје широм света, укључујући и Америку, али се надамо да ће Срби сазнати да су Америка, ЕУ и њене чланице партнери који помажу Србији да оствари циљеве”, изјавио је Хојт Ји.

Он је међу те циљеве уврстио побољшање животног стандарда и придруживање Европи и оценио да би Срби требало да упитају шта Русија ради да би помогла Србији да их оствари.

“Не противимо се да Русија одржава односе са Србијом, знамо да су ти односи увек били врло јаки. Али, важно је да људи у овој земљи схвате да је руска визија Србије и Западног Балкана врло различита од визије коју Срби имају о својој земљи и визије партнера у Америци и Европи о Србији и остатку Западног Балкана”, изјавио је Хојт Ји.

Наша је визија да се Србија боље интегрише у Европу и буде део европске породице напредних демократија, истакао је Хојт Ји, који не мисли да “Русија има такву визију за Србију и Западни Балкан”.

Он је нагласио да је Србији, која је у транзицији и покушава да изгради своју економију, потребно много пријатеља, подршке и трговинских партнера са различитих страна – из Турске, Кине, Русије, САД.

“Ако се та економска сарадња спроводи на основу транспарентности и владавине права, западне фирме ће увек бити успешне, јер нисмо забринути због конкуренције”, рекао је он.

Нема трке у наоружању у региону
Поводом чињенице да је Србија набавила руске борбене авионе, док Хрватска размишља о куповини америчких летелица, Хојт Ји не сматра да се у региону одвија трка у наоружању.

“Одлуке о наоружању, партнерима и снабдевачима зависе од влада, то је њихово суверено право. Али, пошто је Србија изабрала пут приближавања Европи и прикључења ЕУ, мислимо да је у интересу Београда да изабере европска решења у трговини и безбедности”, рекао је Хојт Ји.

Према његовим речима, протеклих година Србија је много чешће војно сарађивала и била ангажована са САД и чланицама НАТО, него са Русијом.

Подршка унутрашњем дијалогу о Косову
Он је нагласио да снажно подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњом дијалогу о Косову и сличну иницијативу на Косову.

“То је важно како се не би радило о питању две земље и шефова држава, већ и онога што народи обе земље желе. Важно је да схвате шта је улог и шта су користи од нормализације односа. Много је користи од нормализације, помирења, трговине и ближих веза између људи”, истиче Хојт Ји.

Он тврди да Бриселским споразумом из 2013. године намерно није дефинисано шта значи свеобухватна нормализација између Београда и Приштине.

“Циљ је да Београд и Приштина сами одлуче шта значи нормализација, то би требало да одлуче владе. Али, надамо се да ће унутрашњи дијалог у Србији и сличан на Косову довести до споразума о томе како ће изгледати односи Косова и Србије на крају нормализације, какви су услови и које кораке је потребно направити”, рекао је Хојт Ји.

Забринутост због Лазаревића
Он је указао да је Вашингтон забринут због могућности да генерал у пензији Владимир Лазаревић, који је осуђен за ратне злочине почињене на Косову, постане предавач на Војној академији у Београду.

“То је суверена одлука, какву влада има право да донесе, али је важно да влада покаже партнерима, посебно у Европи, да дели исте вредности, да сматра да ратни злочини морају бити кажњени, да њихови починиоци не могу имати било какву улогу у подучавању војске о рату или одбрани”, објаснио је он.

Мада је Лазаревић издржао затворску казну и, како неки тврде, одужио дуг, Хојт Ји напомиње да је “врло јак сигнал када осуђеник за ратне злочине добије функцију у власти”.

О убиству браће Битићи и паљењу амбасаде
Поводом убиства америчких држављана Илира, Мехмета и Агрона Битићија у полицијској бази у Петровом Селу 1999. године и паљења Амбасаде САД у Београду пре девет година, Хојт Ји је изјавио да је важно да се спроведе правда.

“Важно је да одговарају кривци за убиство америчких држављана и паљење амбасаде, не само они који су запалили шибицу, већ и наредбодавци. Драго нам је што нам је председник Вучић дао гаранције да ће учинити све што је могуће да се правда спроведе”, поручио је Хојт Ји.

Поделите:

1 коментар

  1. „Важно је да одговарају кривци за убиство америчких држављана и паљење амбасаде, не само они који су запалили шибицу, већ и наредбодавци. Драго нам је што нам је председник Вучић дао гаранције да ће учинити све што је могуће да се правда спроведе“, поручио је Хојт Ји.
    Важно је да се убице деце и недужних грађана наше земље за време злочиначког НАТО бомбардовања приведу правди и одговбарају за своја недела.
    Нека председник Вучић да гаранције “своме” народу да ће учинити све да се најпре та правда спроведе. Тачка!!!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here