Ји подигао прашину: Шта хоће Америка, а шта Русија?

Поделите:

Високи званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу.

Не можете седети на две столице рекао је Хојт Ји.

Довољна је била ова реченица и то на српском да би Србима била јасна порука, а ту се Хојт Ји није зауставио:

Kритиковао је и постојање руског хуманитарног центра у Нишу и жељу истог да добије дипломатски статус.

У односима са Србијом Американце жуља и:енергетски споразуми са Русијом на било који начин. Присуство руског министра одбране Сергеја Шојгуа на паради поводом ослобођења Београда, постављање генерала Владимира Лазаревића, оптуженог за ратне злочине пред Хагом за предавача на Војној академији. Kада се на то додају и два стара захтева да се оконча случај браће битићи и приведу правди одговорни за паљење америчке амбасаде, листа отворених питања је све дужа.

У разговору са српским председником који је трајао сат и по речено је да је он био апсолутно отворен и искрен, а у кабинету преседника додају и да ће саопштење о томе шта је ко говорио објавити уколико то америчка амбасада буде то желела и одобрила. Раније, у разговору са премијерком Аном Брнабић наглашено је да Србија мора да остане чврсто опредељена у спровођењу реформи како би у скоријој будућности постала чланица Европске уније .Хојт Ји је рекао да је Америка спремна да пружи сваку врсту помоћи како би Србија у што скоријој будућности постала чланица Европске уније.

Да је непријатељска према Србији и недипломатска јасно и гласно рекао је министар одбране Александар Вулин и одмах доспео у америчке медије.

Реакција је стигла и из Москве. Нико не може да спречи Београд да развија односе са Русијом на основу обостране добробити, саопштило је руско Министарство спољних послова.

 

Вестионлајн

Поделите:

1 коментар

  1. Ovako, Srbiji jeste imperativ da bude članica EU zbog kulturnih i civilizaciskih i (svakaoko) ekonomskih interesa, ali NE PO SVAKU CENU! Odnosno, ne po cenu koju ta (uslovno rečeno) “gospoda” iz NATO alijanse diktiraju, nikako po tu cenu i nikako u NATO! To nije “sedenje na dve stolice” već blokovsko i vojno-političko nesvrstavanje! Na koncu konca, šta briga Amere i NATO majmune na “koliko stolica sede” Srbi? Srbi ne treba da priznaju Kosovo kao državu isto ni po cenu uslova članstva u EU jer to ne može biti država priznata od Srbije ni u kom slučaju a svo prokletstvo srbskog naroda (kao i Lazarevo) neka ide na dušu idiotskog kralja Aleksandra Karađorđevića i NATO pakta!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here