ЈИ: Порука Србији о две столице је била савет, не ултиматум

Поделите:

Порука Србији да не седи на две столице је била савет, а не ултиматум, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји на скупу о мировним процесима на Балкану у Центру за међународне односе у Вашингтону.

Ји је, преноси Глас Америке, навео да је то рекао у контексту напретка Србије ка Европској унији, али је и истакао да Русија с једне стране, и САД и ЕУ, с друге, имају потпуно супротне визије региона.

„На конференцији у Београду пре недељу дана сам, можда несмотрено, употребио српску изреку да се не може седети на две столице, али то је било у контексту савета Србији како да брже иде ка ЕУ. То није био ултиматум, нити упозорење“, рекао је Ји.

„Тема дискусије је била како да Србија напредује брже ка ЕУ и ја сам дао неколико савета, укључујући и тај да би Србија, као и друге земље које иду ка ЕУ, требало да буде у потпуности посвећена томе. Другим речима, да својим партнерима у ЕУ то стави до знања“, рекао је Ји.

Према његовим речима, пример за то је Црна Гора, која се брзо креће ка ЕУ, „отворила је 28 или 30 поглавља“.

„Чланице ЕУ имају на уму да је Црна Гора увела санкције Русији. То је само један пример, али када земља попут Црне Горе, од које се то технички није захтевало, као ни од Србије, уведе санкције Русији, то је јасан сигнал да је земља посвећена. И то је био мој савет Србији – да покаже да је у потпуности посвећена“, рекао је функционер Стејт департмента.

РТС
Поделите:

2 Коментари

  1. Sasvim razlozan savet. Ovo je kao da trenirate neki tim i imate igraca koji se ubije na treningu i onda uvece ide na kafanu na cevape i rakiju i legne u 1 ujutru…….a drugi se ubije na treningu, pojede malo piletine i salate uvece, popije sok od sargarepe i ode da spava u 9:30.

    ko hoce da napreduje mora to pokazivati u svakom pogledu. Mene je stid da jedan amerikanac to mora ovako da nam kaze kao da smo debilni a mi to sami ne mozemo da zakljcuimo….ah da, …uvredicemo Vladike……o Boze…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here