Још 10 земаља преиспитује одлуке о самопроглашеном Косову

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да бар десетак држава у свијету тренутно вага став о Косову и Метохији и нагласио да је много земаља признало самопроглашено Косово не располажући правим информацијама, те да сада преиспитују одлуке.

„Зато верујемо да ће број признавања пасти испод 100, а тада такозвано Косово може само да сања да ће постати дио међународних организација“, рекао је Дачић за „Вечерње новости“.

Некадашњи амбасадор у Бечу и Берлину Милован Божиновић сматра да је повлачење признавања Косова морална побједа Србије, која јој даје инфузију самопоуздања током разговора са Приштином.

„Овакви потези, без обзира што долазе од мањих и далеких земаља, говоре да је проблем Космета и даље отворен, а не готова прича како би неки хтјели да прикажу. То сигурно има утицаја и на друге државе јер уноси сумњу код осталих да није неповратно оно што су мислили да је чињеница. Истина, код многих земаља је маневарски простор сужен јер се налазе под притиском већих земаља“, рекао је Божиновић.

С обзиром на то да чак ни у УН не постоји база података у којој би могло да се провјери да ли су валидна сва признања за која Приштина тврди да их је добила, Србија већ неко вријеме контролише те информације, наводи лист.

Када се са раније направљеног списка одузму земље које су промијениле одлуку такозвано Косово уз себе има 105 држава.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here