Још једна држава повукла признање Косова

Поделите:

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић потврдио је вечерас “Новостима” да су Соломоска острва повукла признавање независности Косова.

Соломонска острва су недавно гласале против пријема лажне државе у Интерпол.

Иначе, раније вечерас, приштински медији су јавили да су Соломонска острва повукла признање Косова и то уз нагласак да је по први пут то учињено јавно, односно да је КТВ дошла у посед документа о повлачењу признања а који је стигао косовским институцијама.

„Број признања Косова наставља да опада… У питању су Соломонска острва, суверена држава у Океанији која је током ове недеље послала ноту о обустављању признања“, јавља КТВ, преноси „КосСев“.

Ноту о повлачењу је 28. новембра примила косовска амбасада у Канбери, у Аустралији. КТВ тврди и да поседује овај документ.

„Заправо, у питању су два папира, први из канцеларије Соломонских острва у Аустралији, у којем се наводи да Министарство спољних послова ове земље Косову шаљу одлуку о повлачењу признања“, наводи КТВ.

А у другој, дипломатској ноти ове године, исто министарство се осврће на успостављање дипломатских односа Косова и Соломонских острва још у априлу 2015.

„Министарство спољних послова и трговине Соломонских острва има част да обавести Министарство спољних послова Републике Косово да је након пажљивог разматрања и узимања у обзир наставка преговора између Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуције СБ УН 1244, влада Соломонских острва одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене земље. Ова одлука коју су Соломонска острва донела остаје на снази све док се не заврше преговори уз посредовање Европске уније“, наводи се у документу.

Међутим, КТВ тврди да косовско министарство спољних послова негира да је такав документ добило.

„Министарство спољних послова није официјелним каналима примило било какав званични документ који се тиче питања о којем је реч. Сматрамо да је то све наставак српске пропаганде“, за КТВ је навео директор канцеларије за комуникације у овом министарству Сами Кастрати.

Како наводи КТВ, према српским изворима, до сада су признање повукли Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Косовски званичници министарства спољних послова све време тврде да се ради о „лажним вестима“ и српској пропаганди.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here