“Југословенска идеја њему је била света. Без Југославије, за Андрића је све било ништа”

Поделите:

У образложењу Нобеловог комитета каже се да је Андрић добио награду за “епску снагу којом је описивао људске судбине из историје његове земље”.

Немачки новинар Михаел Мартнес у интервјуу у актуелном броју Недељника каже да је Андрић приватно критиковао поједине аспекте Југославије, како прве, тако и друге и каже да трагови тога могу да се виде у “Знаковима поред пута”

“Али он никада није довео заједничку државу у питање. Југословенска идеја њему је била света. Постојање југословенске државе било је главни и најважнији чинилац његовог политичког мишљења. Да ли је та Југославија била монархистичка или комунистичка, демократска или диктатура, богата или сиромашна, можда није било потпуно неважно, али му није било на првом месту. Јер политички гледано, без Југославије за Андрића је све било ништа”, рекао је Михаел Мартенс у великом интервјуу за Недељник, поводом књиге “Иво Андрић: У пожару светова” која ће се на немачком језику појавити крајем лета.

Мартенс је у великом интервјуу за Недељник говорио о Андрићевим контактима са Хитлером и Стаљином; о његовом односу са владом Kраљевине Југославије и са комунистима; о мржњи на Балкану и ратовима, бившим и будућим; о 27. марту и 6. априлу 1941; о Андрићевом југословенству и осећају припадности; о злоупотребама великог писца да би се оправдало НАТО бомбардовање Србије…

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here