“ЈУТАРЊИ”: “Српски глазбеник одушевио неколико тисућа обожаватеља”

Поделите:

Kонцертом српскога пјевача Момчила Бајагић-Бајаге и пратећега бенда Инструктори на којему је било више тисућа људи, на позорници испод бедема Старога града завршио је први дан јубиларнога 20. Шпанцирфеста. Публика је већину концерта провела пјевајући с Бајагом у глас.

Бајага је на Шпанцирфесту већ наступао – 2010. и 2015. Уочи овогодишњега наступа у Вараждину, због незадовољства хрватских бранитеља, отказан је његов концерт у Kарловцу, који је био најављен за 3. рујна.

Огласили су се и вараждински бранитељи, точније чланови Удруге ветерана 7. гардијске бригаде Пума, који су у приопћењу навели “да нису ни за какве забране, али је крајње увредљиво за све Вараждинке и Вараждинце, а посебице за хрватске бранитеље, организирати наступ србијанскога пјевача Момчила Бајагича-Бајаге који је тијеком Домовинског рата заједно с осталим извођачима из Србије отворено подупирао великосрпску агресију“.

Бајага је пак неколико пута у медијима изјавио да је наступао само на хуманитарним концертима за ђецу без родитеља те да политику уопће не прати. Организатори Шпанцирфеста из Туристичке заједнице града Вараждина и вараждински градоначелник Иван Чехок били су пак јасни у стајалишту да отказивање концерта не долази у обзир те је Бајага наступио првога дана десетодневног фестивала у Вараждину, а у међувремену је свирао и у Пули.

Уочи самог концерта у Вараждину, Бајага је за Н1 телевизију упитан о четничким пјесмама у Kнину 1993. године, истакнуо да спорну пјесму није никад пјевао, чуо, а посебно је није написао. ‘Ваљда бих се сјетио, нисам толико исхлапио. Ово све нема никакве везе ни са мном ни с глазбом, то су политички односи. Ја не пратим ни у Србији политичку ситуацију, а камоли у Хрватској’, рекао је.
Ове године се на Шпанцирфесту очекује више од прошлогодишњих 265 тисућа посјетитеља који су тада Вараждину осигурали готово 4000 ноћења туриста из 44 земље, а туристички је промет износио 35,5 милијуна куна.

Јутарњи хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here