Južna struja(Amfilohije, Atanasije, Grigorije, Maksim…) u crkvi traži vanredni Sabor SPC u suprotnom prete RASKOLOM?!

Podelite:

14. episkopa SPC potpisalo je protestno pismo koje je upućeno na adresu patrijarha Irineja u kome se zahteva od patrijarha da ne uruči orden Svetog Save predsedniku Srbije.

Uz pobunu protiv uručenja ordena Vučiću, koji je samo poslužio za produbljivanje sukoba između dve struje u SPC,  ovaj deo episkopa je uvezao i protest protiv smenjivanja vladike Maksima sa mesta profesora na pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Podsećamo Maksim je uklonjen zbog nepravoslavnog učenja. Takođe Maksim je jedan od kolovođa menjanja Ustava SPC i imena Srpske crkve u Americi zbog čega su oštro protestovali Srbi vernici iz Amerike.

Vladiku Maksima je u nekoliko pisama podržao umirovljeni episkop Atanasije Jevtić kritikujući patrijarha, dok je novinarka Željka Jevtić u Blicu najavila vladiku Grigorija(učenika Atanasijevog) kao budućeg patrijarha SPC.

U završnici pisma koje je objavljeno na portalu Direktno stoji rečenica kojom se preti raskolom u SPC ukoliko patrijarh ne sazove vanredni jesenji Sabor: “Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve.”

Od dobro obaveštenih izvora SPC saznajemo da “Južna struja” smatra da ima većinu u Saboru te bi, ukoliko bi patrijarh Irinej pristao na sazivanje vanrednog jesenjeg Sabora, pokušali smeniti patrijarha.

Podelite:

3 Komentari

  1. Njihov car Amfilohije je go! Nije mu uspela jučerašnja provokacija o nekoj “Srbijanskoj Crkvi”. Pamtimo mu i njegove više puta ponovljene teritorijalne pretenzije prema Srbijanskoj Metohiji. Posle večerašnje Svetosavske Akademije on, ako je poludeo, može samo da pravi crnogorski raskol. Ni Hercegovinu neće moći uz sebe prigliti. A Ako mu se bilo ko iz Srbije, računajući i Kosovo i Metohiju, pridruži, leteće sa katedre ko koferče. Pa nek im Milov prijatelj Amfilohije daruje da budu vikari nekog kamenjara Katunske ili Lješanske nahije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here