Јужна струја(Амфилохије, Атанасије, Григорије, Максим…) у цркви тражи ванредни Сабор СПЦ у супротном прете РАСКОЛОМ?!

Поделите:

14. епископа СПЦ потписало је протестно писмо које је упућено на адресу патријарха Иринеја у коме се захтева од патријарха да не уручи орден Светог Саве председнику Србије.

Уз побуну против уручења ордена Вучићу, који је само послужио за продубљивање сукоба између две струје у СПЦ,  овај део епископа је увезао и протест против смењивања владике Максима са места професора на православном богословском факултету у Београду.

Подсећамо Максим је уклоњен због неправославног учења. Такође Максим је један од коловођа мењања Устава СПЦ и имена Српске цркве у Америци због чега су оштро протестовали Срби верници из Америке.

Владику Максима је у неколико писама подржао умировљени епископ Атанасије Јевтић критикујући патријарха, док је новинарка Жељка Јевтић у Блицу најавила владику Григорија(ученика Атанасијевог) као будућег патријарха СПЦ.

У завршници писма које је објављено на порталу Директно стоји реченица којом се прети расколом у СПЦ уколико патријарх не сазове ванредни јесењи Сабор: “Сматрамо да би несазивањем јесењег Сабора дошло до погоршања наведених проблема и нарушавања јединства Српске Цркве.”

Од добро обавештених извора СПЦ сазнајемо да “Јужна струја” сматра да има већину у Сабору те би, уколико би патријарх Иринеј пристао на сазивање ванредног јесењег Сабора, покушали сменити патријарха.

Поделите:

3 Коментари

  1. Њихов цар Амфилохије је го! Није му успела јучерашња провокација о некој “Србијанској Цркви”. Памтимо му и његове више пута поновљене територијалне претензије према Србијанској Метохији. После вечерашње Светосавске Академије он, ако је полудео, може само да прави црногорски раскол. Ни Херцеговину неће моћи уз себе приглити. А Ако му се било ко из Србије, рачунајући и Косово и Метохију, придружи, летеће са катедре ко коферче. Па нек им Милов пријатељ Амфилохије дарује да буду викари неког камењара Катунске или Љешанске нахије.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here