Јужно од Ибра сви градови без Срба

Поделите:

ГОТОВО да нема градске средине јужно од Ибра у којој су после доласка међународне заједнице остали да живе Срби. Што је најгоре, не само да повратка у градске средине нема, већ се у протеклих деветнаест година број Срба, ако их је и било – смањивао.

Овим речима Горан Ракић, председник Српске листе опомиње да су градови на Косову и Метохији јужно од реке Ибар, после 1999. остали готово етнички чисти. И док подсећају да је само из Приштине протерано више од 40.000 сународника, представници српског народа на Космету опомињу да је учинак међународне заједнице по питању стварања услова за повратак расељених Срба и неалбанаца – катастрофалан.

– У великом броју градова на Косову у којима су Срби раније живели данас Срба нема, а неки од градова попут Ђаковице су забрањени за расељене чак и за једнодневну посету – кажее Далибор Јевтић, потпредседник косовске владе и министар за повратак у оставци.

Повратак се, каже, одвија само у руралним срединама.

– Брине ме то што су повратници и даље на мети напада, што велики број случајева узурпиране имовине још чека епилог у судовима, што је економска ситуација у повратничким срединама веома лоша, што се жеља од стране расељених да посете своје светињe и данас дочекује негативно, а највише ме брине што је и после толико година међусобно поверење које би требало да буде кључ успеха да се расељени врате и даље нарушено – каже Јевтић, и додаје да ће уложити сав труд да расељенима омогући право на повратак и слободан живот.

И Канцеларија за КиМ, подсетила је у среду поводом Међународног дана избеглица, да је после масовног протеривања неалбанског становништва из наше јужне покрајине, Србија збринула више од 220.000 интерно расељених, и да се до данас на своје предратне адресе вратило мање од пет одсто. Интерно расељени из наше јужне покрајине су, додају, најугроженија расељеничка популација у Европи.

МИХАЈЛОВИЋЕВА: БРИГА ЗА ИЗБЕГЛЕ

ТЕШКО да постоји народ који боље од српског разуме сву патњу избеглиштва данас, оценила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поводом Светског дана избеглица.

– То смо и на делу показали бригом, домаћинским односом према милионима избеглица из Сирије, Авганистана и других земаља током најновијег и највећег мигрантског таласа – рекла је она. – С избеглицама широм Србије делили смо оно што имамо, као што су неки други с нама делили кад смо ми били избеглице. Били смо и јесмо добри домаћини јер знамо шта значи бежање од рата, смрти и уништења, и шта значи жеља да имамо мир, живот и дом за своју породицу.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here