“Kад је Тито после пет секунди наше свирке запушио уши, скинули су нас са бине”

Поделите:

Горан Бреговић је својевремено у интервјуу за Недељник открио да ли је бенд “Бијело дугме” био државни пројекат, заправо да их је усновала Удба, као што се причало.

Наводно, преко њих је држава, тј. њен тадашњи комунистички врх, хтео да контролише “младост”. А са друге стране, “Бијело дугме је стално за петама имало одељење за наркотике”, а Бреговић је члановима бенда морао да забрањује дрогу и секс са малолетницама на турнејама, бар се тако причало.

На питање шта је од тога мит а шта истина, Брега је новинару Бранку Росићу одговорио:

“Заиста смо стално имали полицију за собом. Сарајевски одсек за наркотике био нам је стално за петама. Ухапсили су Ипета Ивандића, а током последњег месеца у војсци имао сам кућу у Нишу где смо пробали, као Бијело дугме, пред албум ‘Битанга и принцеза’ и сећам се како је упао одсек за дрогу у ту кућу и скроз је претресао. Био сам још у униформи ЈНА”, говорио је Бреговић и наставио:

“А то да је Бијело дугме било државни пројекат? Сећам се кад су нас позвали да свирамо Титу за Нову годину. Неки унуци Титови су певали ‘Тако ти је, мала моја, кад љуби Босанац’, па су довели тај бенд што пева ту песму јер су схватили да друг Тито хоће баш то да чује. Али како је Тито после пет секунди наше свирке запушио уши, скинули су нас са бине после неких осам секунди. Тако да сам највише десет секунди свирао као државни пројекат. Ми смо имали мало збуњену културну политику као што је она увек збуњена у комунизму. Kомунисти су имали ту официјелну културну политику која је ишла између балета, опере и класичне музике, не зато што су то волели, већ су волели да ј**у певачице и балерине. Нису они имали озбиљни културни концепт већ да чувају традицију, па су направили културна друштва да конзервирају фолклор. То је заливено и запечаћено. Можда сам ја то отпечатио и промешао.”

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here