“Kад се удубе у свој џеп, они би на Запад. Kад их питате неко вредносно питање, они су сушта супротност Западу”

Поделите:

“Идеолошко јаре и паре не долазе с исте адресе”

“Ти млади који су сада најконзервативнији део друштва рођени су деведесетих, од родитеља који су, већином, подржавали Слободана Милошевића, који су пристали на ратове и на све што се дешавало. Онда су ти млади потпуно испуштени после промена 2000, ни после промена систем образовања није никоме био приоритет, ту се ништа озбиљно није радило и они су израсли тако изоловани, ксенофобични, застрашени. Kад се удубе у свој џеп, они би на Запад, кад их питате неко вредносно питање, они су сушта супротност том Западу. Све је то слика тог раскреченог друштва”, рекла је у интервјуу за актуелно број Недељника Дубравка Стојановић, историчарка и професорка Универзитета у Београду.

“Ја сам се истраживачки бавила Србијом крајем 19. и почетком 20. века, и могу да кажем да је то и тада тако било. И да се то чак отворено говорило – да је нама са Запада потребан новац и техника, а да нам је тзв. душа на Истоку. И не ради се ту о томе да Русија не да Kосово, него о једној дубоко идеолошкој вези, која се заснива на идејама супротним онима које су победиле на Западу. У том идејном систему циљ није владавина права, демократија, институције, парламентаризам, транспарентност, слобода појединца… Напротив, то је систем с вођом, више-мање једнопартијски систем, без плурализма и без слободе. Али проблем је у томе што с те стране нема новца, јер су многи економски покушаји засновани на тој идеологији пропали. И одатле та наша располућеност – идеолошко јаре и паре не долазе с исте адресе”, рекла је она између осталог.

 

nedeljnik

Поделите:

5 Коментари

  1. Млади неће да им краду бебе и продају странцима, млади неће да им децу пелцују за експерименте.Млади неће да им ваде срце и бубреге и праве од Србије колонију за ремонт милионера.Млади неће да остатке несрећних људи рециклирају за људску употребу.Млади беже на запад јер тамо још нису тако ,,напредни.,, Млади хоће да живе и треба да живе.

  2. @ који су пристали на ратове и на све што се дешавало

    А зар нас је неко питао?
    Америма је требао рат и имали су га. А г-ђа професорка би требало да има толико достојанства да се не прави блесава како је неко одавде измислио рат; та је прича јако истрошена.

  3. Мислио сам да је решење “југозапад” – западни стандард а источна традиција. Но то је у последњих 20 година све девастирано до непрепознатљивости: Грчка, Италија, Шпанија, Кипар, Либан..

  4. Ако нам је таква већина данашњих професора као што је ова која овако изјављује , тешко нашој деци и отаџбини нашој Србији! Изем ти “историју” овакве професорке која каже да су “Срби пристали на ратове и све што им се дешавало”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here