KАД ВЕРА И ЉУБАВ НИСУ ДОВОЉНИ: Манастиру који чува нежељену и болесну децу потребна хитна помоћ!

Поделите:

Манастиру Света Петка изворска код Параћина недостају храна, средства за хигијену, пелене за одрасле до 70 килограма, доње рубље свих величина, као и средства за дезинфекцију. На адресу домског одељења манастира стигла је и опомена пред искључење струје…

Дом за децу ометену у развоју при манастиру Света Петка изворска код Параћина, у коме борави 88 напуштених, болесних и непокретних штићеница и десетак монахиња које о њима несебично брину, последња два месеца суочава се са егзистенцијалним проблемима.

Осим што им недостају храна, средства за хигијену, пелене за одрасле до 70 килограма, доње рубље свих величина, као и средства за дезинфекцију, на адресу домског одељења манастира стигла је и опомена пред искључење струје.

Није лако, домаћинство је велико, имамо деведесеторо болесне деце, само десет монахиња и две жене које плаћамо за стручну помоћ. Али када питате, треба нам конзервираног меса и сланине

Мати Гликерија
Мати Гликерија, заменица игуманије Марије у манастирима Раваница и Света Петка, за Сербиан тимес је потврдила да сестринство има потешкоћа у вођењу овог великог домаћинства, јединственог у Србији.

– Последња два месеца је тако јер још увек није постављен нови директор Центра за социјални рад у Параћину, који је, између осталог, надлежан и за запослене и кориснике нашег Дома. Долазили су и струју да нам искључе, међутим, то смо спречили тако што по закону немају право да дирају ту где су деца и беспомоћни – објашњава монахиња.

Скромно и достојанствено додаје да сестринство ништа није тражило.

– То је наша мука! Није лако, домаћинство је велико, имамо деведесеторо болесне деце, само десет монахиња и две жене које плаћамо за стручну помоћ. Али када питате, треба нам конзервираног меса и сланине. Данас смо баш биле по јогурт, млеко, воће и поврће, намирнице које трошимо сваког дана – каже мати Гликерија.

Због проблема неименовања директора Центра за социјални рад, раније се огласио и председник општине Параћин Саша Пауновић.

– Особе у стању социјалне потребе и сви други којима је потребна помоћ Центра од јула не могу да остваре никакво право, ни радници да приме плату. Овако нешто није забележено у Србији у протеклим деценијама. Домско одељење у Извору Центра за социјални рад остало је без горива и више не могу да превозе штићенице до болнице – рекао је он за локалне медије и апеловао на надлежно министарство да ургентно да сагласност за постављање новог директора Центра.

СВЕТИЊА ИЗ 14.ВЕKА: Манастир Света Петка изворска
Светиња датира из 14. века, обновљена је као мушки манастир 1824. године, а свој преображај и данашњу намену манастир је добио 1942. године, када га први пут настањују избегличка, а затим тешко болесна деца.

Манастир Света Петка Изворска иначе се налази под управом манастира Раваница. Сестринство манастира поред молитви и богослужења већи део дана чува, брине и пружа безрезервну љубав и духовну утеху деци коју су чак и родитељи оставили због немогућности да изађу на крај са њиховим умним, физичким и психичким поремећајима.

Светиња датира из 14. века, обновљена је као мушки манастир 1824. године, а свој преображај и данашњу намену манастир је добио 1942. године, када га први пут настањују избегличка, а затим тешко болесна деца. Тренутно у манастирском дому борави 88 аутистичних и у развоју ометених жена узраста од 18 до 80 година, од којих су 44 непокретне. Свима је заједничко да су нежељена деца остављена под окриљем СПЦ.

Лековити бунар
Манастирска црква
Деценије бриге
Молитва
Овај манастир је надалеко познат и по лековитој води, а занимљиво је и да представља уточиште за једну породицу из Kрагујевца која се комплетно замонашила – оца Николаја, његову супругу и четири ћерке, док син служи Богу у цркви Светог Николаја у Нишу.

Они који могу да приложе донације и олакшају тежак живота монахиња и деце могу то да ураде пратећи инструкције на сајту манастира.

За динарско плаћање: Жиро рачун број – 105-0000002249328-44 у АИK банци

За девизно плаћање у доларима:

Интермедиарy:

СWИФТ цоде: БЦИТУС33

АБА роутинг цоде: 026005319

Интеса Санпаоло спа, Неw Yорк

НY, Унитед Статес

Аццоунт Wитх Инструцтион:

ДБДБРСБГ

Банца Интеса ад Београд

Милентија Поповића 7б, 11070 Нови Београд

Републиц оф Сербиа

Бенефициарy цустомер:

ИБАН: РС35160533020006432073

Име и Презиме корисника дознаке: ГЛИKЕРИЈА СТЕВЛИЦ

Адреса корисника дознаке:

СЕЊЕ ББ, 35230 ЦУПРИЈА

РЕПУБЛИЦ ОФ СЕРБИА

Или позивом на бројеве телефона:

035 540 458 и 035 540 568

Текст: Сања Илић за Сербиан Тимес Фото: Манастир Света Петка изворска

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here