KAD VERA I LJUBAV NISU DOVOLJNI: Manastiru koji čuva neželjenu i bolesnu decu potrebna hitna pomoć!

Podelite:

Manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Na adresu domskog odeljenja manastira stigla je i opomena pred isključenje struje…

Dom za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina, u kome boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednja dva meseca suočava se sa egzistencijalnim problemima.

Osim što im nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju, na adresu domskog odeljenja manastira stigla je i opomena pred isključenje struje.

Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine

Mati Glikerija
Mati Glikerija, zamenica igumanije Marije u manastirima Ravanica i Sveta Petka, za Serbian times je potvrdila da sestrinstvo ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji.

– Poslednja dva meseca je tako jer još uvek nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad u Paraćinu, koji je, između ostalog, nadležan i za zaposlene i korisnike našeg Doma. Dolazili su i struju da nam isključe, međutim, to smo sprečili tako što po zakonu nemaju pravo da diraju tu gde su deca i bespomoćni – objašnjava monahinja.

Skromno i dostojanstveno dodaje da sestrinstvo ništa nije tražilo.

– To je naša muka! Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine. Danas smo baš bile po jogurt, mleko, voće i povrće, namirnice koje trošimo svakog dana – kaže mati Glikerija.

Zbog problema neimenovanja direktora Centra za socijalni rad, ranije se oglasio i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

– Osobe u stanju socijalne potrebe i svi drugi kojima je potrebna pomoć Centra od jula ne mogu da ostvare nikakvo pravo, ni radnici da prime platu. Ovako nešto nije zabeleženo u Srbiji u proteklim decenijama. Domsko odeljenje u Izvoru Centra za socijalni rad ostalo je bez goriva i više ne mogu da prevoze štićenice do bolnice – rekao je on za lokalne medije i apelovao na nadležno ministarstvo da urgentno da saglasnost za postavljanje novog direktora Centra.

SVETINJA IZ 14.VEKA: Manastir Sveta Petka izvorska
Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca.

Manastir Sveta Petka Izvorska inače se nalazi pod upravom manastira Ravanica. Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima.

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC.

Lekoviti bunar
Manastirska crkva
Decenije brige
Molitva
Ovaj manastir je nadaleko poznat i po lekovitoj vodi, a zanimljivo je i da predstavlja utočište za jednu porodicu iz Kragujevca koja se kompletno zamonašila – oca Nikolaja, njegovu suprugu i četiri ćerke, dok sin služi Bogu u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu.

Oni koji mogu da prilože donacije i olakšaju težak života monahinja i dece mogu to da urade prateći instrukcije na sajtu manastira.

Za dinarsko plaćanje: Žiro račun broj – 105-0000002249328-44 u AIK banci

Za devizno plaćanje u dolarima:

Intermediary:

SWIFT code: BCITUS33

ABA routing code: 026005319

Intesa Sanpaolo spa, New York

NY, United States

Account With Instruction:

DBDBRSBG

Banca Intesa ad Beograd

Milentija Popovića 7b, 11070 Novi Beograd

Republic of Serbia

Beneficiary customer:

IBAN: RS35160533020006432073

Ime i Prezime korisnika doznake: GLIKERIJA STEVLIC

Adresa korisnika doznake:

SENJE BB, 35230 CUPRIJA

REPUBLIC OF SERBIA

Ili pozivom na brojeve telefona:

035 540 458 i 035 540 568

Tekst: Sanja Ilić za Serbian Times Foto: Manastir Sveta Petka izvorska

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here