Kада су забрањене новине са карикатуром на којој је краљ Петар приказан као мајмун који држи флашу коњака, краљ се побунио: “Што да гушимо штампу у земљи?”

Поделите:

Читао је безмало све листове који су објављивани, а многе новине су га брутално нападале. Није му сметало…

Kраљ се у Србији сусрео са неразвијеном и слабо просвећеном политичком јавношћу. Читао је безмало све листове који су објављивани. Многе новине су га брутално нападале. Уредници какав је био Димитрије Јанковић Робеспјер, Мита Аврамовић Муња, Манојло Сокић и Наум Димитријевић нападали су краља без било каквих ограничења. Kада је Управа града Београда забранила новине у којима је краљ приказан као крунисани мајмун који држи флашу коњака, краљ се побунио. “Пустите га нека износи шта хоће. Ви и сами знате да је у земљи штампа слободна. Зашто да је гушимо?”

Чак и у новинама су то осећали, па је уредник либералне Нове заставе у писму монарху узвикнуо: “Полиција ваљда неће бити династичнија од краља!”

Kада је, међутим, покушао да заштити заверенике од новинских напада, самосталски министар унутрашњих дела је то питање изнео пред страначки главни одбор. Одбор је предлог одбио а краљу је објашњено да они не могу да одступе од својих идеала, а да краљ не треба да брине пошто ти напади нису истинити док је “… народ у великој већини задовољан вашим парламентарним држањем”.

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here