Како Америка “помаже“ Венецуели: Шаљу покварену храну и љекове

Поделите:

У хуманитарном конвоју који су Сједињене Америчке Државе упутиле у Венецуелу налазили су се љекови којима је истекао рок употребе и покварени производи, изјавио је за „Известија“ амбасадор те латиноамеричке земље у Русији Карлос Рафаел Фарија Тортоса.

Према његовим ријечима, тај терет није прегледала ниједна међународна организација, укључујући и Међународни комитет Црвеног крста.

Дипломата сматра да је једини циљ америчких испорука да се створи напета ситуација на граници како би се покренула офанзива.

Амбасадор је додао да је Венецуела прихватила хуманитарну помоћ из Русије — брод са седам тона љекова, јер су власти увјерене у савјесност пошиљаоца.

Осим тога, легитимно изабрани предсједник Николас Мадуро изјавио је да је спреман да прихвати помоћ Европске уније, која укључује храну, медицинску опрему и љекове, подсјетио је Тортоса.

Сједињене Америчке Државе покушавају да испоруче хуманитарну помоћ преко Колумбије. Међутим, Мадуро категорично одбија да је прихвати.

Мадуро сматра да је то „лажна представа“, јер је Вашингтон прије ње увео санкције, блокирао имовину државне нафтне компаније ПДВСА и забранио пословање са њом, чиме је Венецуелу лишио више од десет милијарди долара, а Банка Енглеске одбија да Каракасу изда њене златне резерве.

Крајем јануара венецуеланска опозиција је покушала да изврши државни удар, а предсједник Парламента Хуан Гваидо прогласио се за привременог предсједника. Тај корак подржале су Сједињене Америчке Државе и више од 20 других земаља.

Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног предсједника подржавају Русија, Кина, Мексико, Турска, Индонезија и низ других земаља.

Спутњик
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here